El conseller Elena presenta un nou simulacre del PLASEQTA al Polígon industrial de Constantí

El conseller Elena presenta un nou simulacre del PLASEQTA al Polígon industrial de Constantí

 

• Protecció Civil de la Generalitat organitzarà un simulacre d’activació total del PLASEQTA per posar a prova per primer cop tota l’estructura operativa, directiva i de coordinació

Tindrà lloc al 30 de novembre a les 11 hores a les instal·lacions de l’empresa SARPI Constantí, on se simularà un incendi de residus i la generació d’un núvol tòxic

El CECAT activarà les dues sirenes de risc químic del polígon per simular l’ordre de confinament i enviarà una alerta de protecció civil als telèfons mòbils de la zona

La prova també servirà per comprovar la implantació de les mesures d’autoprotecció al personal de les empreses del polígon d’acord amb la campanya informativa en marxa

 

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, ha presentat avui un nou simulacre d’accident químic a les instal·lacions de l’empresa de gestió de residus especials SARPI Constantí S.L.U. pel proper 30 de novembre a les 11 hores.

L’accident simulat, organitzat per Protecció Civil de la Generalitat, consistirà en un núvol tòxic a l’exterior de l’empresa produït per un incendi a la fosa d’emmagatzematge de residus, l’escenari més greu de l’avaluació de seguretat industrial d’aquesta empresa. S’activaran les dues sirenes de risc químic del polígon per simular l’ordre de confinament i es farà enviament d’alertes als telèfons mòbils. L’àmbit de confinament de la població es limitarà al polígon industrial i no afectarà el nucli urbà de Constantí.

El conseller ha destacat que el simulacre, que afectarà 400 empreses i 3.000 treballadors, “té una doble finalitat: provar i tastar per estar preparats i, d’altra banda, donar tranquil·litat a la ciutadania”.

Elena ha explicat que “simularem un accident químic en una empresa amb ferits en el que actuaran els Mossos d’Esquadra tancant el polígon, Bombers de la Generalitat en la fase d’extinció, el SEM evacuant els ferits i Protecció Civil coordinant l’emergència i un possible confinament”.

El titular d’Interior ha assegurat que paral·lelament s’està fent una campanya de sensibilització amb reunions amb els treballadors i vídeos divulgatius de les mesures i ha recordat que “el CECAT atén ja, des de Reus, les trucades al telèfon d’emergències 112 relacionades amb el risc químic i el Plaseqta durant les 24h, els 365 dies de l’any”.

L’exercici té com a objectiu principal reforçar la implantació del Pla especial d’emergències exteriors del sector químic de Tarragona PLASEQTA amb les autoritats, serveis d’emergència i altres organismes del pla, especialment la coordinació i la presa de decisions amb relació al confinament. Es tracta del primer simulacre amb el desplegament complet de les estructures operatives, directives i de coordinació del PLASEQTA.

També s’haurà fet prèviament una campanya de sensibilització als treballadors i les treballadores del polígon industrial de Constantí, afectat per risc químic, per implantar el confinament com a mesura d’autoprotecció en cas d’emergència químic

De fet, aquest simulacre, entre altres qüestions, vol donar resposta a la demanda dels agents socials generada després dels accidents químics recents on s’ha posat de manifest la necessitat d’ampliar les campanyes de sensibilització també al personal que treballa en els polígons, ja que fins ara la comunicació s’enfocava sobretot a la població en zona residencial. Així, el pla PLASEQTA, s’adapta específicament a la realitat de la indústria química de Tarragona i a la seva activitat econòmica i social.

Per la realització del simulacre s’ha escollit el polígon industrial de Constantí perquè de tots els que estan afectats per risc químic és un dels que més empreses petites té (400 amb 3.000 treballadors i treballadores). L’any 2024 es preveu estendre la campanya a altres polígons.

Aquest serà el segon simulacre del PLASEQTA que farà Protecció Civil, després del realitzat el passat 2 de novembre de 2022 al Polígon Sud de Tarragona, quan es va simular una fuita de clor que va implicar unes 65.000 persones de 5 municipis: Tarragona (Barris de Ponent), La Canonja, Vila-seca (nucli urbà i La Pineda), Salou (urbanització Cova mar i urbanització mirador) i Reus (part del polígon industrial).

Desenvolupament del simulacre

En detectar-se l’accident, l’empresa farà un avís inicial al CECAT de Protecció Civil de la Generalitat especificant l’accident que s’ha produït i la possibilitat d’afectació a l’exterior per núvol tòxic. El CECAT, un cop comprovades les dades, activarà el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT en fase d’Emergència per la possible afectació exterior. Per primera vegada, es provarà també la coordinació en el marc del Consell Assessor i el Comitè Tècnic del pla.

De forma immediata a l’activació, el CECAT, seguint les previsions del PLASEQTA, confinarà el polígon industrial d’acord amb l’afectació teòrica de l’accident calculada al pla. Així, s’activaran des del CECAT les dues sirenes de risc químic del polígon de Constantí i es farà l’enviament de l’alerta de protecció civil als telèfons mòbils a la zona afectada.

Els Mossos d’Esquadra s’ocuparan de fer els talls d’accessos amb la col·laboració de la policia local, i els Bombers de la Generalitat extingiran el foc i rescataran els ferits, coordinadament amb els bombers de l’empresa i del parc químic de l’AEQT. El Sistema d’Emergències Mèdiques desplegarà l’àrea sanitària on atendrà els ferits. El Grup de Control Ambiental, format per tècnics de medi ambient dels serveis territorials d’Acció Climàtica, s’ocuparà de mesurar la contaminació a l’aire des de sis punts diferents i un cop estiguin per sota dels llindars de risc determinats al pla, es proposarà a la direcció del pla la fi de confinament, moment en què es faran sonar les sirenes de risc químic amb el so de fi de l’alerta.

Els ajuntaments de Constantí i Reus participaran activament de la prova simulant l’activació del pla de protecció civil municipal per risc químic i el desplegament de les estructures de coordinació interna i amb el CECAT. Les policies locals i els serveis de protecció civil municipal col·laboraran en els talls d’accessos i els avisos a la població vulnerable respectivament.

Novetats operatives

En aquest exercici també es provaran diverses novetats operatives:

• El CECAT actuarà des de la sala de Reus on ja està operativa la figura de tècnic de guàrdia de protecció civil prevista a la implantació del PLASEQTA.

• El Grup de Control Ambiental es desplegarà per primer cop amb el suport directe del SEM (pels desplaçaments) seguint un nou protocol elaborat.

• En els primers moments del desplegament operatiu es practicarà la coordinació de la sala de Bombers de la Generalitat amb la de Mossos d’Esquadra i SEM per evitar l’accés d’aquests dos últims a zona de risc.

• Per primera vegada es provarà la coordinació tant al Consell Assessor com al Comitè Tècnic del pla

Campanya informativa i de sensibilització

La Direcció General de Protecció Civil ha posat en marxa una campanya informativa i de sensibilització sobre el risc químic per a les empreses del polígon de Constantí. La campanya té com a objectiu principal sensibilitzar i informar a tots els treballadors i treballadores, i que coneguin les mesures d’autoprotecció davant el risc químic.

La campanya va dirigida a responsables i directius, responsables i/o tècnics de seguretat i prevenció de riscos laborals, treballadors i treballadores, així com a personal d’empreses subministradores, subcontractades i/o transportistes. Fins al 28 de novembre s’organitzaran diverses sessions formatives (una desena) per a aquests col·lectius, i s’ha distribuït material divulgatiu.

Plans especials d’emergències exteriors del sector químic

Els Plans especials d’emergència exterior del sector químic, PLASEQCAT i PLASEQTA,tenen la finalitat de disposar d’una planificació d’emergències que permeti afrontar i gestionar eficaçment les incidències i emergències que es puguin produir per accidents greus en establiments que manipulen substàncies perilloses.

Estableix l’estructura de resposta, l’operativa i els procediments necessaris per gestionar qualsevol emergència en establiments afectats per la normativa d’accidents greus on es vegin involucrades substàncies químiques, amb la finalitat de minimitzar-ne el risc i garantir la seguretat de les persones i la protecció dels béns, les infraestructures i el medi ambient.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies