Plans d’Emergència de Protecció Civil.
-
1.- Plans d’Emergències de Protecció Civil de l’Ajuntament de Lleida.
-
2.- Plans d’Emergències de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya.
-
3.- Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona PENTA.
2-. Plans de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya:
Els plans de protecció civil són eines de planificació que estableixen el funcionament i l’organització dels recursos humans i materials per millorar la resposta davant d’emergències o risc greu. Els plans de protecció civil poden ser territorials, especials i d’autoprotecció.
- Els plans territorials preveuen, amb caràcter general, les emergències que es poden produir en el seu àmbit. Els nivells bàsics de planificació són el conjunt de Catalunya i els municipis, tot i que poden haver-hi plans d’àmbit territorial supramunicipal.
- Els plans especials es refereixen a riscos concrets, la naturalesa dels quals requereix uns mètodes tècnics i científics per avaluar-los i tractar-los. Aquests plans s’han d’elaborar d’acord amb les directrius bàsiques previstes a la norma.
- Els plans d’autoprotecció preveuen, per a empreses, centres i instal·lacions determinades, les actuacions en cas d’emergència que es puguin produir com a resultat de la seva pròpia activitat i les mesures de resposta en cas de situacions de risc, catàstrofes i calamitats públiques que els puguin afectar.
En general, els plans de protecció civil els elaboren les entitats interessades, com els ajuntaments, els consells comarcals, les indústries i instal·lacions o la mateixa Direcció General de Protecció Civil.
L’entitat interessada insta l’òrgan competent perquè aprovi el pla. L’homologació de plans de protecció civil correspon a la Comissió de Protecció Civil de Catalunya. Posteriorment es formalitza la inscripció en el Registre general de plans de protecció civil.
– Pla d’Actuació del PROCICAT per Malalties Emergents.
– Pla d’Actuació PROCICAT.
El Pla d’actuació del PROCICAT per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt riscgestiona les emergències associades a aquestes malalties que afectin Catalunya, dona suport a l’estratègia de la Direcció General de Salut Pública per a la minimització de la propagació de la pandèmia, dissenya estratègies i sistemes de suport per al manteniment dels serveis imprescindibles per al funcionament de la societat i dissenya estratègies per a la gestió de situacions de risc derivades d’aquest.
– Qué és el Pla d’Actuació PROCICAT per Malalties Emergents:
El Pla d’actuació PROCICAT per malalties emergents és un pla de protecció civil per fer front a malalties transmissibles emergents donant suport a Salut Pública per contenir la propagació de la malaltia, actuant per mantenir els serveis bàsics i imprescindibles per al funcionament de la societat i establint la coordinació entre tots els organismes implicats en la resposta.
En l’àmbit organitzatiu, el Pla compta amb un Comitè Tècnic i un Comitè Assessor. El Comitè Tècnic té assignades com a funcions la coordinació en àmbit operatiu, analitzant els possibles impactes i proposant les mesures de protecció a la població necessàries. En l’àmbit directiu, és el Consell Assessor qui coordina i garanteix l’aplicació de les mesures de protecció i prevenció a la població.
El Pla d’actuació preveu 4 fases d’activació en funció de la gravetat. Actualment, el Pla està activat en fase d’EMERGÈNCIA-1.Aquesta fase implica:
– Prendre mesures en l’àmbit de protecció civil, més enllà de les sanitàries.
– En l’àmbit del suport logístic, garantir els serveis bàsics, reforçar la informació a la població i establir limitacions que puguin ser necessàries en funció de les afectacions previstes.
– Suspensió o ajornament de les activitats col·lectives en espais tancats o oberts que impliquin una concentració superior a 1.000 persones. En els casos en què aquestes activitats es desenvolupin en espais amb aforament inferior a les 1.000 persones, es podran celebrar únicament si només s’ocupa un terç de l’aforament màxim autoritzat, amb l’objectiu de garantir un espai de separació adequat entre els participants.
Aquestes mesures de restricció s’apliquen a espectacles públics, recreatius i d’oci, activitats culturals, religioses o similars, amb independència que siguin ofertes per un titular, explotador o organitzador públic o privat.
– Cessament de l’activitat dels centres educatius i universitaris del 13 fins el 27 de març ambdós inclosos. La mesura afecta a tots els centres de Catalunya, siguin de titularitat pública, privada concertada, privada o de qualsevol altra titularitat, i a les diferents etapes educatives.
– PROCICAT: Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya.
– Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya:
El Pla territorial de protecció civil de Catalunya PROCICAT es pot aplicar per emergències generals i per incidències greus en el subministrament de serveis bàsics; així com per emergències associades a riscos no especials que es puguin produir en l’àmbit de Catalunya, llevat del risc bèl·lic i de les centrals nuclears de potència.
També es podrà aplicar en àmbits territorials inferiors, quan es valori com no suficient la capacitat de resposta de l’administració local competent o de el titular de l’equipament amb pla d’autoprotecció i/o quan aquests ho sol·licitin a l’òrgan competent en protecció civil, de la Generalitat de Catalunya.
Així mateix, el document del pla inclou dos annexos amb les especificitats en cas d’incidències greus en el transport de béns i serveis bàsics a la població i les aplicables a fenòmens de fort onatge.
Hi ha però, alguns riscos que disposen d’un pla d’actuació propi dins del pla PROCICAT, degut a les seves peculiaritats i a les de l’organització prevista per la seva gestió. Lògicament, en cas d’emergències associades a aquests riscos, entrarà en funcionament el pla d’actuació concret vinculat al PROCAT.
Actualment hi ha quatre plans d’actuació:
- El Pla d’actuació del PROCICAT per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc
- El Pla d’actuació del PROCICAT per emergències per risc de subsidències en el barri de l’Estació de Sallent
- El Pla d’actuació del PROCICAT per emergències per episodis de contaminació a l’Ebre aigües avall de l’embassament de Flix
- El Pla d’actuació del PROCICAT per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril
– Pla d’Actuació del Pla PROCICAT per Emergències per Risc de Subsidències en el barri de l’Estació de Sallent
El Pla d’actuació del PROCICAT per emergències per risc de subsidències en el barri de l’Estació de Sallent permet una resposta organitzada i suficientment eficaç per part de les autoritats de protecció civil en cas que es produeixin emergències derivades del risc per les subsidències (bàsicament l’enfonsament del sòl i subsòl i la possibilitat d’esfondrament d’habitatges) en el barri de l’Estació del municipi de Sallent.
– Pla d’Actuació del PROCICAT per Emergències per Episodis de Contaminació a l’Ebre Aigües avall de l’Embassament de Flix.
El Pla d’actuació del PROCICAT per emergències per episodis de contaminació a l’Ebre aigües avall de l’embassament de Flix defineix les actuacions que han de dur a terme els diferents organismes per poder fer front i gestionar eficaçment els episodis de contaminació de les aigües del riu Ebre, des de l’embassament de Flix fins a la seva desembocadura, que es puguin produir durant les operacions de descontaminació de l’embassament de Flix i que puguin afectar la població i el medi ambient.
– Pla d’Actuació del PROCICAT per Emergències en el Transport de Viatgers per Ferrocarril.
El Pla d’actuació del PROCICAT per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril defineix l’estructura de resposta, l’operativa i els procediments per a la gestió de les emergències associades al transport ferroviari de viatgers que té com a objectiu la protecció de les persones, els béns i infraestructures i el medi ambient.
– Plans de Protecció Civil Municipals:
– DUPROCIM: Document únic de Protecció Civil Municipal.
D’acord amb el Decret 155/2014, s’ha elaborat la guia i la plantilla del Document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM) per facilitar la redacció dels plans de protecció civil municipals.
– Plans municipals:
– Plans Supramunicipals:
– Plans Especials:
– AEROCAT:
– Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques de Catalunya.
El Pla especial per a emergències aeronàutiques de Catalunya (AEROCAT), d’acord amb l’article 18 de la Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya, és un pla de caràcter especial que es constitueix com el marc orgànic i funcional per fer front a totes aquelles emergències degudes a accidents aeronàutics que es donin a qualsevol punt de l’espai aeri català i a les emergències de qualsevol tipus que tingui lloc als aeroports, aeròdroms i heliports de Catalunya.
– ALLAUCAT:
– Pla Especial d’Emergències per Allaus a Catalunya.
El Pla especial d’emergències per allaus a Catalunya (ALLAUCAT) constitueix un pla especial amb la finalitat de disposar d’una planificació d’emergències que permeti afrontar i gestionar eficaçment les incidències i emergències per allaus que es donin dins l’àmbit territorial de Catalunya.
Estableix l’estructura de resposta, l’operativa i els procediments necessaris per gestionar qualsevol emergència associada a allaus, amb la finalitat de minimitzar el risc, garantir la seguretat de les persones i la protecció dels béns, les infraestructures i el medi ambient.