Una cinquantena de reconeixements, diplomes i medalles en el Dia de la Protecció Civil 2023

Una cinquantena de reconeixements, diplomes i medalles en el Dia de la Protecció Civil 2023

 

● L’acte s’ha realitzat avui dissabte, 28 d’octubre, a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) amb l’assistència d’unes 400 persones

● S’han lliurat 54 distincions en matèria de protecció civil, entre les quals 13 medalles d’honor

 

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha presidit avui la celebració del Dia de la Protecció Civil de Catalunya 2023, a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). A l’acte també hi han participat unes 400 persones entre personal tècnic de la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) i d’ajuntaments, alcaldes i alcaldesses, voluntariat de protecció civil, representants dels serveis d’emergència i de seguretat i d’organitzacions col·laboradores en l’àmbit de la protecció civil.

La celebració del Dia de la Protecció Civil de Catalunya va sorgir amb la voluntat d’esdevenir un punt de trobada i de reconeixement per a totes les persones i organitzacions que treballen per millorar la gestió de les emergències tot reduint l’impacte d’aquestes a la societat.

El conseller Elena, ha posat en valor i ha agraït la tasca dels voluntaris de Protecció Civil, que “hi són en moments d’emergència amb la vocació de vetllar pels altres”.

La directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Marta Roca, ha donat la benvinguda a l’acte juntament amb la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany.

La jornada ha comptat amb una conferència a càrrec de David Bueno, doctor en biologia i professor i investigador de la secció de Genètica Biomèdica, Evolutiva i del Desenvolupament de la Universitat de Barcelona sobre “El comportament de la població en emergències”.

Posteriorment s’ha fet una taula rodona sobre ‘Els serveis de protecció civil locals i l’experiència en la gestió d’emergències’, a càrrec de la tècnica de Protecció Civil de Terrassa, Vicenta Villar; el representant del consell comarcal de la Segarra, Albert Pujol; el tècnic de Protecció Civil del Prat de Llobregat, Miquel Villa; i el tècnic de Protecció Civil del Vendrell, Pere Joan Callao.

Un cop finalitzada la taula rodona, s’ha fet el lliurament de distincions, entre elles diplomes, felicitacions, mencions honorífiques i medalles d’argent.

En primer lloc, s’han lliurat els 7diplomes a noves Associacions de Voluntariat de Protecció Civil (AVPC) registrades al 2022:

  1. AVPC de Montornès del Vallès Congost-Mogent
  2. AVPC de Santa Coloma de Cervelló
  3. AVPC de Badalona
  4. Associació Adrianenca de Protecció Civil
  5. AVPC de l’Hospitalet de l’Infant
  6. AVPC de Sant Llorenç d’Hortons
  7. AVPC de Sant Pere de Ribes

Seguidament, s’han lliurat les 10 felicitacions a les AVPC que han complert 10 anys:

1.AVPC de Port de la Selva

2.AVPC d’Arbúcies

3.AVPC de La Llagosta

4.AVPC de Cercs

5.AVPC de Vic

6.AVPC de Sils

7.AVPC de Cabrera d’Anoia

8.AVPC d’Hostalric

9.AVPC d’Altafulla

10.AVPC d’Abrera

A continuació, s’ha fet entrega de les 24mencions honorífiques del Dia de la protecció Civil 2023.

Una menció ha estat per l’AVPC de Tordera, per les diligents comunicacions de serveis al Centre d’Emergències de Catalunya, CECAT.

També s’han guardonat les AVPC, personal tècnic i responsable de protecció civil local o ajuntaments per la col·laboració en la difusió i sensibilització a la població en el simulacre del PLASEQTA de novembre del 2022:

  1. AVPC de Tarragona
  2. AVPC de La Canonja
  3. AVPC de Reus
  4. AVPC de Vila-seca
  5. Daniel Martínez Nanclares, Cap del Servei de protecció civil de l’Ajuntament de Tarragona
  6. Manel Marquès Ugidos, tècnic de protecció civil de l’Ajuntament de Reus
  7. Mercè Veciana Bové, cap de comunicació de l’Ajuntament de La Canonja
  8. Raquel Fernandez Lorenzana, tècnica de protecció civil de l’Ajuntament de Salou
  9. Serveis de Protecció Civil de l’Ajuntament de Vila-seca

A més, les AVPC que l’han rebut per la seva participació i col·laboració en emergències d’àmbit autonòmic han estat:

1.AVPC d’Artesa de Segre, per l’actuació en l’incendi forestal d’Artesa de Segre.

2.AVPC de Cardona per l’actuació en els incendis forestals del Solsonès i en l’incendi forestal del Pont de Vilomara i Rocafort.

3.AVPC de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró per l’actuació en l’incendi forestal de Castell Platja d’Aro.

4.AVPC de Vilafranca del Penedès per l’actuació en l’incendi forestal d’Olivella.

5.AVPC de Castellbell i el Vilar per l’actuació en l’incendi forestal del Pont de Vilomara i Rocafort.

6.AVPC de Sant Joan de Vilatorrada per l’actuació en l’incendi forestal del Pont de Vilomara i Rocafort.

7.AVPC de Navarcles per l’actuació en l’incendi forestal del Pont de Vilomara i Rocafort.

8.AVPC de Sant Vicenç de Castellet per l’actuació en l’incendi forestal del Pont de Vilomara i Rocafort i l’incendi forestal de Sant Vicenç de Castellet.

9.AVPC de Sant Fruitós de Bages per l’actuació en l’incendi forestal del Pont de Vilomara i Rocafort.

Finalment, s’ha fet entrega de les mencions al personal tècnic que ha participat i col·laborat en emergències durant l’any 2022:

  1. Servei de Protecció Civil del Consell Comarcal del Bages per l’actuació i la col·laboració amb la Direcció General de Protecció Civil en l’incendi forestal del Pont de Vilomara i Rocafort.
  2. Serveis Socials Bàsics i Servei d’Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Bages per l’actuació i la col·laboració amb la Direcció General de Protecció Civil en l’incendi forestal del Pont de Vilomara i Rocafort
  3. Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort per l’actuació i la col·laboració amb la Direcció General de Protecció Civil en l’incendi forestal del Pont de Vilomara i Rocafort.
  4. Verònica Huguet i Puig, tècnica de Protecció Civil de Sant Vicenç de Castellet per l’actuació i la col·laboració amb la Direcció General de Protecció Civil en l’incendi forestal del Pont de Vilomara i Rocafort.
  5. Servei de Protecció Civil de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat per l’actuació i la coordinació amb la Direcció General de Protecció Civil en l’accident ferroviari ocorregut en aquesta població al maig del 2022.

L’acte ha continuat amb l’entrega de les 13medalles d’argent per a la col·laboració i contribució a la protecció civil.

Les primeres medalles han estat per als comandaments jubilats de la Direcció General de Protecció Civil:

  1. Maria José Perez Navarro, pel seu treball i dedicació en protecció civil des de l’any 1990 a la Gerència de Protecció Civil, posteriorment a la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil i en els darrers anys al capdavant del Servei d’Implantació a la Direcció General de Protecció Civil
  2. Jaume Guamis i Tohà, pel treball i dedicació en protecció civil des de l’any 1989 a la Gerència de Protecció Civil, posteriorment a la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil, i en els darrers anys a la Direcció General de Protecció Civil, per l’impuls de la protecció civil en els àmbits de formació, organització de simulacres, sensibilització i com a Subdirector General de Programes en Protecció Civil.
  3. Joan Gràcia Forcades, a títol pòstum, pel seu treball i dedicació en protecció civil des de l’any 2001 com a cap del servei de planificació a la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil, i en els darrers anys a la Direcció General de Protecció Civil; per l’impuls de la protecció civil principalment en l’àmbit de la planificació d’emergències.
  4. Antoni Güell Bosch, pel seu treball i dedicació en protecció civil des de l’any 2001 com a responsable de protecció civil dels Serveis Territorials del Departament d’Interior a Girona.

A continuació s’han lliurat medalles per a la col·laboració i contribució a la protecció civil a:

  1. Rosa Calvo Santos, que va formar part de l’actual Escola de Bombers, Protecció Civil i Agents Rurals de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya des de l’any 1999, i que va ser responsable de la Secció de Formació en Protecció Civil des de l’any 2005; per l’impuls de la formació en matèria protecció civil durant aquesta etapa professional
  2. Mònica Luis Godó, Comissària del Cos de Mossos d’Esquadra, per la seva col·laboració amb la Direcció General de Protecció en episodis de risc i d’emergència, i en especial durant la pandèmia de la Covid-19
  3. Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers (FECAV), per la seva col·laboració amb la Direcció General de Protecció Civil en l’organització de la resposta a situacions de risc i emergències mitjançant la mobilització de vehicles per al transport col·lectiu de les persones afectades
  4. Xavier Jovés Garcia, per la tasca desenvolupada en matèria de protecció civil durant la seva carrera professional i en especial des de l’any 2001 en què va ser nomenat tècnic de protecció civil de l’Ajuntament de Manresa, així com també com a Secretari de l’Associació de Tècnics de Protecció Civil de Catalunya. Pel seu esforç i treball constant i per la seva col·laboració tant amb la Direcció General de Protecció Civil com amb tants d’altres organismes que intervenen en la gestió d’emergències a Catalunya.
  5. Angel Simon Gomez, per la tasca desenvolupada en matèria de protecció civil durant la seva carrera professional a l’Ajuntament de El Prat de Llobregat des de l’any 1990 i la seva constant col·laboració amb la Direcció General de Protecció Civil en especial en planificació i simulacres de risc químic i risc aeroportuari
  6. Josep Bogunyà Rossinyol, per la tasca desenvolupada en matèria de protecció civil durant la seva carrera professional i en especial des de l’any 1991 com a cap del servei de protecció civil de l’Ajuntament de Rubí, així com també com a fundador, Vicepresident i President de l’Associació de Tècnics de Protecció Civil de Catalunya entre els anys 1994 i 2015; per l’impuls en el desenvolupament dels serveis locals de protecció civil.
  7. Lluís Mangrané Tió, per la extraordinària dedicació a la protecció civil des de l’any 1983, col·laborant amb l’Ajuntament de Tarragona; pel seu treball al capdavant de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Tarragona des de l’any 1994; per la seva dedicació voluntària i altruista a la protecció civil i per l’impuls del voluntariat de protecció civil a Catalunya
  8. Santi Segalà Gallofré, Cap de l’Àrea de Predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, pel seu treball en aquest servei des de l’any 1998 en la detecció i previsió de fenòmens meteorològics que puguin desencadenar situacions de risc i emergències en col·laboració amb la Direcció General de Protecció Civil
  9. Manel Roca Soto, Cap de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Cardona, pels 14 anys al capdavant d’aquesta entitat, pel treball constant dedicat a la protecció civil de forma altruista i solidària i per la seva col·laboració amb la Direcció General de Protecció Civil especialment durant l’organització del Dia del Voluntariat de Protecció Civil 2019

Per finalitzar l’acte, hi ha hagut unes paraules d’agraïment en nom de tots els distingits, que ha anat a càrrec de Josep Bogunyà, ex-tècnic de Protecció Civil de l’Ajuntament de Rubí.

La protecció civil a Catalunya

El sistema de protecció civil de Catalunya està integrat per les administracions públiques, pels serveis d’autoprotecció de les activats generadores de risc o vulnerables i pel voluntariat de protecció civil. La Generalitat de Catalunya i els municipis són les administracions públiques catalanes competents en la matèria de protecció civil. A més, diversos consells comarcals disposen de servei tècnic de protecció civil per donar assistència i suport als municipis.

La Generalitat de Catalunya exerceix les funcions de protecció civil a través de la Direcció General de Protecció Civil encarregada de desenvolupar el sistema de Protecció Civil a Catalunya, els seus recursos i estructures associades i els dispositius necessàries per a la seva coordinació. La coordinació del sistema inclou els diferents serveis d’emergència actuants així com altres organismes col·laboradors com és el cas de del Servei Meteorològic de Catalunya o la Federació Catalana d’Autotransport de Viatgers, distingits en el dia d’avui.

En l’àmbit local, els municipis de més de 20.000 habitants han de prestar servei de protecció civil i per fer-ho habitualment disposen de personal tècnic en matèria de protecció civil. Complementàriament les autoritats locals poden rebre el suport del voluntariat de protecció civil a través d’associacions de dependència municipal. A data d’avui hi ha 159 associacions de voluntariat de protecció civil a Catalunya i 1.694 voluntàries i voluntaris registrats. L’any passat, en aquestes mateixes dates, hi havia 153 AVPC registrades i 1.659 voluntaris i voluntàries.

Al següent enllaç podeu consultar informació sobre el voluntariat de protecció civil municipal, així com també accedir al registre de les associacions registrades que hi ha a Catalunya.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies