Un miler d’alumnes gaudeixen enguany de l’obra de teatre ‘A foc lent’ de la campanya de revetlles

Un miler d’alumnes gaudeixen enguany de l’obra de teatre ‘A foc lent’ de la campanya de revetlles.

 

  • Avui dijous, a les 11.00h la sala d’actes del Departament d’Interior ha acollit la representació de l’obra a Barcelona amb l’assistència dels alumnes de l’Escola Carlit
  • També s’ha pogut seguir en directe a través del canal de Youtube de Protecció Civil
  • Fa 8 anys que es representa aquesta obra de teatre, i fins ara l’han vist uns 8.000 alumnes d’escoles i instituts
  • Enguany s’han fet 10 representacions arreu del territori, que han arribat a un miler d’alumnes
  • Els coets i altres materials voladors són els que més risc d’incendi poden provocar

 

Protecció Civil de la Generalitat ha representat avui a la seu del Departament d’Interior l’obra de teatre ‘A foc lent’, una activitat que s’emmarca en la campanya de sensibilització ‘Revetlles amb Precaució’. L’acte d’avui ha comptat amb la presència dels alumnes de 4rt, 5è i 6è de l’Escola Carlit de Barcelona i també s’ha pogut seguir en línia a través del canal de Youtube de Protecció Civil.

L’obra de teatre ‘A foc lent’, interpretada per la companyia ‘Milnotes’, explica les anècdotes de tres joves durant la nit de Sant Joan. Amb aquesta iniciativa, Protecció Civil de la Generalitat vol apropar els consells de seguretat per gaudir d’una revetlla segura als joves de forma amena i dinàmica.

La directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, ha recordat la importància “de sensibilitzar els nens i nenes, no només perquè son protagonistes de les revetlles i els que més en gaudeixen, sinó també perquè són uns grans prescriptors en l’entorn familiar i d’amistats. Si coneixen els consells de seguretat i les mesures d’autoprotecció les compartiran amb el seu entorn i hi haurà menys risc i menys accidents”.

Igualment, Cassany ha recordat la importància de no encendre petards ni coets a prop de zones arbrades. “Cal recordar que a menys de 500m de zones arbrades o de boscs no es pot utilitzar pirotècnia”, ha manifestat.

Tècnics de la Direcció General de Protecció Civil han mantingut dues reunions de treball amb el sector de la pirotècnia (fabricants i distribuïdors) i la cultura popular (bestiari i diables) per analitzar la situació de risc i ajustar les activitats, així com fer campanyes de sensibilització conjuntes que arribin a tots els compradors de pirotècnia.

Enguany, l’obra de teatre s’ha representat davant més de 1.000 alumnes, entre els cursos de 4rt de primària a 1r de l’ESO de diferents centres escolars d’arreu del país. Les representacions ja s’han dut a terme en centres escolars de Gandesa, l’Espluga de Francolí, Tàrrega, Girona, Tremp, Cassà de la Selva, Montbrió del Camp i Barcelona. El proper divendres 16/06 es representarà a Súria i el dilluns 19/06 es farà a Vilanova del Vallès.

La peça teatral ‘A foc lent’ es representa des del 2016, i des de llavors s’han fet gairebé 70 representacions a diversos municipis catalans i l’han vist al voltant de 8.000 alumnes.

Com cada any, durant la representació de l’obra per les escoles de Catalunya s’ha comptat amb la participació del Sistema d’Emergències Mèdiques SEM, de la Creu Roja, de representants de colles de diables i representants municipals de Protecció Civil que han donat consells per saber com actuar en cas d’accidents pirotècnics, com i quins tipus de petards s’han d’utilitzar i les recomanacions bàsiques per gaudir d’una revetlla segura.

Al llarg d’aquests anys, l’obra ‘A foc lent’ l’han representat dues companyies de teatre: Filomena teatre (2016-2017) i Milnotes teatre (2018 a 2023).

Protecció Civil de la Generalitat reforça la campanya de sensibilització de la revetlla publicant els principals consells de seguretat amb l’etiqueta #revetllasegura als comptes de twitter @emergenciescat, amb més de 344.000 seguidors, i al perfil de facebook www.facebook.com/emergenciescat.

Consells i recomanacions de cara a la revetlla 2023

Aquest 2023, la campanya #revetllasegura se centra en la situació d’altes temperatures que es preveuen i en la sequera, que fa augmentar el risc d’incendis forestals. També es recorden, com sempre, els consells per evitar accidents pels petards i fogueres.

Cada revetlla, un nombre elevat d’incendis forestals deriven de l’ús de pirotècnia per part de particulars en activitats no organitzades i sense mesures de seguretat específiques.

Per altra banda, les activitats organitzades per ajuntaments i entitats i, en general l’ús professional de la pirotècnia, compten amb processos d’autorització i mesures de seguretat que redueixen els riscos.

Així, aquest 2023 es vol recordar l’especial prohibició i risc en l’ús de pirotècnia a menys de 500 metres de zona forestal; i la recomanació de fer ús de la pirotècnia prioritàriament als espais habilitats pels municipis i en tot cas en àrees sense vegetació. En aquest sentit, enguany s’ha fet una recomanació als municipis d’habilitar espais segurs per l’ús de la pirotècnia i s’ha reforçat la coordinació amb el sector de distribució de pirotècnia pel que fa a col·laborar en la difusió dels consells d’autoprotecció.

Els petards que tenen més risc de provocar un incendi són els coets i altres materials voladors, les fonts. També, altres articles que generen moltes espurnes si no es col·loquen de forma estable. A més, és important recordar que estan prohibits els fanalets voladors.

Les principals recomanacions són:

Quan anem a comprar petards, cal tenir en compte el següent:

  • Assegureu-vos de comprar els productes pirotècnics homologats en un establiment autoritzat
  • Deixeu-vos assessorar per un professional
  • Tingueu en compte les edats autoritzades per cada tipus de material pirotècnic
  • Seguiu les mesures d’higiene i protecció establertes a l’establiment.

Consells per a manipular els petards

Abans de manipular els petards

  • No us guardeu petards a les butxaques.
  • Cal llegir les instruccions de cada article.
  • Cal la supervisió en l’ús de la pirotècnia per part dels menors d’edat

En encendre els petards

  • No subjecteu els petards amb les mans.
  • No poseu els petards a prop de la cara ni del cos.
  • Utilitzeu mitjans segurs per encendre el material pirotècnic: metxes i similars.
  • Enceneu sempre la metxa per l’extrem, perquè us doni temps d’enretirar-vos.
  • Si un petard no s’encén bé, no el toqueu fins al cap de mitja hora i remulleu-lo.

On encendre els petards amb seguretat

  • No llanceu coets ni petards a menys de 500 metres de zones boscoses.
  • No llanceu mai petards contra ningú.
  • Als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres.
  • No encengueu cap petard dins les cases.
  • No llanceu ni manipuleu petards des de balconades ni finestres.
  • Tingueu cura del mobiliari urbà alhora de llençar un petard

També podeu consultar tots els consells a Revetlles i festes amb foc 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies