Simulacre de fuita de combustible en una empresa de productes químics de Girona

Simulacre de fuita de combustible en una empresa de productes químics de Girona

 

• S’ha simulat una fuita de gasolina i un incendi dins les instal·lacions, amb un treballador afectat

• L’objectiu de l’exercici ha estat posar a prova l’activació dels plans d’emergències i la coordinació entre els diversos efectius actuants

 

Protecció Civil de la Generalitat i l’empresa EXOLUM han organitzat aquest matí un simulacre d’accident químic a les instal·lacions que l’empresa té al carrer Camp de les Lloses de Girona.

El simulacre ha consistit en una fuita en un tanc de gasolina durant una reparació, i posteriorment un incendi. En el marc de l’exercici, s’ha simulat que ha resultat afectat un treballador per intoxicació dels vapors inhalats, la qual cosa ha obligat a activar el Pla d’Autoprotecció (PAU) de la instal·lació en Emergència.

En rebre l’avís de l’accident, l’empresa ha realitzat una primera comunicació al telèfon d’emergències 112, facilitant tota la informació sobre l’accident i l’afectació a persones; i tot seguit ha fet la trucada al CECAT de Protecció Civil per transmetre les mateixes dades o complementar-les. Així mateix, ha informat de l’activació del PAU i de les accions dutes a terme pels equips d’actuació del pla d’autoprotecció (equips d’intervenció, cap de l’emergència, etc.).

L’objectiu del simulacre ha estat la coordinació entre els diferents actuants i la comunicació i traspàs d’informació entre aquestes estructures. A més d’aquest objectiu global, també s’han fixat objectius relacionats amb aspectes concrets de la gestió de l’emergència i de l’escenari definit.

Participants en el simulacre

L’empresa Exolum ha mobilitzat al cap de l’emergència, al coordinador i a tot el personal disponible a la planta per fer les funcions de l’equip d’intervenció.

Els Bombers de la Generalitat han treballat en l’extinció de l’incendi després d’una explosió i fuita en un tanc de producte. Els efectius del Cos han assegurat la zona de treball, han fet l’atenció sanitària als treballadors posant-los a zona segura, han extingit el foc, han taponat i controlat el vessament, treballant fins a retornar la normalitat a la instal·lació.

Per aquest simulacre, Bombers han destinat un total de 7 dotacions terrestres provinents de diversos parcs de la Regió d’Emergències de Girona.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat l’encarregat d’oferir assistència sanitària a les persones afectades al simulacre. Una vegada rebuda l’alerta a través del 112, s’han activat diverses unitats fins a un punt acordat amb Bombers de la Generalitat per tal d’estar posicionats en zona segura prop de l’incident. Quan la primera ambulància ha arribat al lloc, ha ampliat informació de la situació a la Central de Coordinació Sanitària CECOS del SEM i ha creat una cèl·lula d’avaluació per definir l’estratègia d’abordatge de l’incident i la ubicació dels diferents recursos del SEM.

Atesa la tipologia de l’incident, s’ha muntat l’estació de descontaminació amb l’objectiu de poder descontaminar als afectats de l’incident en cas de ser necessari. Així mateix, s’ha treballat conjuntament amb el Grup d’Intervenció per realitzar la transferència dels pacients des de la zona calenta fins a la zona de recepció dels equips del SEM. Una vegada els afectats han estat traslladats a les unitats, s’ha procedit a donar-los tractament per a la seva estabilització i derivació als centres sanitaris adients segons la seva patologia.

El SEM hi ha intervingut amb 19 professionals i un total de 8 unitats, entre elles: 1 Unitat de Suport Vital Avançat (SVA), 1 Unitat de Suport Vital Bàsic (SVB), 1 Comandament, 1 Unitat de Coordinació Operativa (UCO), 1 Unitat d’Intervenció i Suport (UIS) especialitzada en risc nuclear, radiològic, biològic i químic (NRBQ) i 3 unitats de Logística d’emergències que han donat suport al muntatge del mòdul de descontaminació individual, a la posada i retirada dels equips de protecció individual EPI, així com a la resta d’unitats assistencials del SEM desplegades a l’incident.

Els Mossos d’Esquadra han participat en l’exercici amb 2 patrulles de la Comissaria de Districte de Salt. Els mossos han liderat el grup d’ordre protegint el perímetre i garantint que els grups d’actuació poguessin treballar sense cap impediment, així com el control d’accessos i regulació del trànsit a les zones afectades. En el grup d’ordre també s’hi ha integrat la Policia Municipal de Girona.

L’Ajuntament de Girona ha mobilitzat la policia municipal i els serveis de Protecció Civil (unes 8 persones). Per una banda, la Policia Municipal s’ha establert a les rotondes situades abans d’entrar a Fornells de la Selva, a punt per si s’hagués de tallar el trànsit o derivar la circulació de vehicles per un possible núvol tòxic. Dins les actuacions del cos policial també hi ha participat el Centre de Coordinació Operativa (CECOP) amb funcions de Centre Receptor d’Alarmes (CRA). Per altra banda, Protecció Civil de Girona ha participat en l’organització del simulacre i hi ha estat present com a agent observador. Per aquest exercici l’Ajuntament no ha activat cap pla d’emergència municipal.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat en el simulacre amb els tècnics de l’Operativa Territorial de Protecció Civili amb l’equip de guàrdia del CECAT, que ha fet el seguiment del simulacre.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies