Protecció Civil va activar l’any passat una setantena de vegades plans d’emergències en ALERTA, gairebé el 50% més que el 2022

Protecció Civil va activar l’any passat una setantena de vegades plans d’emergències en ALERTA, gairebé el 50% més que el 2022

 

• El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) va activar 71 plans d’emergències en fase d’ALERTA, principalment per pluges (INUNCAT, 14), incendis (INFOCAT, 10) i vent (VENTCAT, 9)

• Respecte al 2022, les alertes van incrementar-se un 47,92% i les prealertes un 16,12%

• El 2023 també es van realitzar les proves de les alertes mòbils a tot el territori i proves de sirenes de risc químic

• Protecció Civil va homologar l’any 2023 un total de 365 plans d’autoprotecció i 79 DUPROCIM

 

Protecció Civil de la Generalitat, a través del CECAT (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya) va activar l’any 2023 un total de 71 vegades diversos plans d’emergències en fase d’ALERTA i va emetre 421 prealertes (la prealerta no activa el Pla). En comparació amb el 2022, es van incrementar les alertes un 47,92% (23 alertes més, i les prealertes un 16,12% (59 prealertes més).

Els plans que més es van activar van ser per riscos naturals, com l’INUNCAT (14 alertes), seguit de l’INFOCAT (10) i el VENTCAT (9). Quant als plans tecnològics, el PLASEQCAT (8) i el TRANSCAT (5) van ser els més habituals. El PLASEQCAT va ser l’únic que es va activar en fase d’emergència al 2023; al 2022 es van activar 4 cops plans en emergència (2 INFOCAT, 1 PLASEQCAT i 1 PLASEQTA).

En l’apartat de prealertes, el PROCICAT Ferrocarril va ocupar la primera posició amb 205 vegades que es van emetre prealertes, seguit de les prealertes AEROCAT (82), INFOCAT (26) i INUNCAT (21).

D’altra banda, Protecció Civil va comptabilitzar l’any passat 927 incidents (situacions en què es fa un seguiment però que no reuneixen les condicions per emetre una prealerta), principalment pel transport de mercaderies perilloses (TRANSCAT, 502 incidents) i per risc químic en instal·lacions de Tarragona (PLASEQTA, 351).

En comparació amb els darrers anys, les activacions dels plans d’emergències van arribar al 2023 a la xifra més alta, amb 71 activacions en fase d’ALERTA. Als darrers anys les xifres van ser: 52 al 2022; 39 al 2021; 53 al 2020; 43 al 2019; 50 al 2018; i 40 al 2017.

El mes d’agost va ser quan més activacions en ALERTA hi va haver (12), sobretot dels plans INFOCAT i PROCICAT calor; seguit del mes de gener, amb 8 (VENTCAT i PROCICAT fred especialment); el febrer amb 7 o l’abril i el juliol amb 6.

Per fer front a les múltiples emergències que s’han de gestionar des de Protecció Civil, des de l’any passat s’han incorporat també tècnics de guàrdia al CECAT de Reus.

Simulacres, proves d’alertes mòbils i sirenes, i activacions de la operativa i el voluntariat de protecció civil

L’any passat també es van registrar un gran nombre de simulacres organitzats per la Direcció General de Protecció Civil (DGPC), amb un total de 13. Va destacar el simulacre d’operativa antiterrorista a l’Estació de Sants de Barcelona, amb la participació de 500 persones, o el simulacre del PLASEQTA al novembre a Constantí. Altres simulacres van ser els que es van fer als aeroports d’Andorra-La Seu d’Urgell, Lleida-Alguaire, Sabadell i Reus; o els túnels del Cadí, Vallvidrera i el Pertús.

Al 2023 també es van fer proves d’alertes mòbils a tot el territori i de sirenes de risc químic, amb un total de 8 proves. Aquest sistema innovador permet enviar missatges d’alerta als dispositius que tenen cobertura, una eina molt útil en situacions d’emergència. Així, s’ha volgut donar a conèixer aquest sistema, el seu procés d’implantació i l’operativa del CECAT. Les proves de les alertes als telèfons mòbils es van fer a: Alt Pirineu i Aran i Lleida (febrer); Tarragona, Terres de l’Ebre i Penedès (abril i juny); Girona i Catalunya Central (abril); i Barcelona (setembre). Es van fer també proves de sirenes a: Tarragona i Terres de l’Ebre (setembre); Vallès Oriental i Occidental est, Bages, Berguedà i Val d’Aran (octubre); i Barcelonès, Baix Llobregat i Vallès Occidental (novembre).

Pel que fa a les accions dirigides a l’organització i el seguiment dels serveis de les Associacions de Voluntariat en Protecció Civil(AVPC) s’ha millorat la comunicació amb el CECAT que, fins l’octubre del 2023, ja havia rebut 1.627 comunicacions de serveis de AVPC, una xifra que suposa un increment del 29% respectes les xifres totals dels anys 2022 (1.258) i 2021 (690).

L’any passat es va continuar també amb la formació de voluntariat i operativa a través de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) i el Servei Logístic i Operativa Territorial (LiOT). Es van fer cursos sobre matèries com l’atenció psicosocial d’afectats en emergències i es va millorar la preparació de les actuacions de l’operativa territorial.

L’operativa territorial de Protecció Civil es va activar l’any 2023 en 11 emergències, entre elles els incendis forestals de Portbou, el Perelló o Bonastre; l’accident ferroviari de Montmeló al setembre; o l’accident a la mina de Súria el mes de març. A més, també es van mobilitzar en 4 preventius com el MWC, el campionat de fórmula 1 i Moto GP al Circuit de Catalunya, i el carnaval de Sitges. Com a novetat, l’any passat es va reforçar el personal de tècnic de guàrdia al CECAT de Reus.

Sirenes i sensors en el marc del PLASEQCAT i PLASEQTA

El 2023 es va publicar la licitació que permetrà la instal·lació i manteniment de 575 sensors de detecció de substàncies tòxiques al sector petroquímic de Tarragona, en el període 2024-2027 i amb un pressupost aproximat de 2,4 milions d’euros, tal com preveu la implantació del PLASEQTA.

El 2023 també s’ha seguit amb la campanya de risc químic ‘efecte bombolla’ per sensibilitzar la població en general i, específicament també, les persones treballadores dels polígons industrials on hi ha indústries químiques.

Suport als municipis en matèria de protecció civil

Protecció Civil va seguir l’any 2023 realitzant accions de suport als municipis en matèria de gestió de les emergències i planificació.

Així, es van elaborar i difondre l’any passat unes guies de protecció civil per als nous alcaldes i alcaldesses; es van fer sessions als responsables municipals i comarcals sobre les actuacions en la post-emergència; sessions de preparació de les diferents campanyes de risc; i el curs d’implantació de plans de protecció civil municipal.

També es van aprovar subvencions als municipis per dotar-se de mitjans materials per fer font a les emergències, com equips de refrigeració, carpes o pales llevaneus, entre altres.

Plans d’autoprotecció i plans municipals

Protecció Civil va homologar l’any passat un total de 365 plans d’autoprotecció (PAU) a les 12 comissions d’autoprotecció i també a les 2 comissions plenàries. Entre aquests PAU destaquen els del Mobile World Congress; festivals de música com el Canet Rock, el Sonar o el Primavera Sound; aeroports i túnels ferroviaris; empreses químiques, hotels, càmpings, o la cavalcada de Reis de Barcelona, entre molts altres.

A banda, també es van homologar un total de 79 plans de protecció civil municipals (DUPROCIM), dels quals 48 van ser nous; i amb un total de 654 procediments vinculats als plans, el que ha permès donar compliment a més de 300 obligacions de planificació municipal.

El 2023 també es va actualitzar l’anàlisi de risc dels plans d’emergències per riscos tecnològics PLASEQCAT, PLASEQTA i RADCAT.

 

Balanç d’actuació de Protecció Civil 2023
PDF  a80c0aed-92d7-429c-b850-04dd536fc12c

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies