Protecció Civil dona a conèixer les novetats del pla NEUCAT per aquest hivern als municipis i consells comarcals

Protecció Civil dona a conèixer les novetats del pla NEUCAT per aquest hivern als municipis i consells comarcals

 

  • S’ha celebrat una sessió de formació, amb prop de 70 participants, on s’ha explicat les obligacions fixades per la Llei 7/2023, incorporant dins les mesures d’emergència la protecció dels animals de companyia i dels animals silvestres en captivitat
  • L’actualització del NEUCAT estableix, també, el càlcul de la vulnerabilitat de la nova comarca del Lluçanès i torna a calcular la vulnerabilitat de la comarca d’Osona
  • A la sessió també s’han recordat les accions que han de fer els municipis per fer front a les afectacions per les nevades d’acord al pla NEUCAT, i especialment la coordinació amb Protecció Civil de la Generalitat a través del CECAT

 

Protecció Civil de la Generalitat ha realitzat avui una sessió de formació per a ajuntaments i consells comarcals amb l’objectiu d’explicar les novetats del pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT per aquest hivern i les principals mesures que estableix el pla per fer front a les possibles afectacions a la població en cas de grans nevades.

Una de les novetats d’enguany és que, segons la nova normativa Llei 7/2023 de 28 de març, s’estableix l’obligació que els plans de protecció civil continguin mesures de protecció dels animals en situacions d’emergència.

Així, en el cas del pla NEUCAT, cal preveure la integració dels animals de companyia i animals silvestres en captivitat en el seguiment i avaluació de les necessitats de les persones afectades. En cas d’evacuació, per exemple, s’han de preveure espais adequats que facilitin l’atenció dels animals, així com el contacte o proximitat amb els seus responsables.

A més, en el seguiment i valoració de les afectacions, s’han d’incloure les explotacions ramaderes i especialment el seu possible aïllament. En aquests casos, si hi ha un risc per la vida dels animals o un impacte greu en el seu benestar, es facilitarà l’arribada de menjar i aigua, i es valorarà el transport dels propis animals. També caldrà preveure les possibles afectacions en el transport del sector ramader i vigilar les incidències que s’hi produeixin.

Aquestes accions s’han de desenvolupar a través dels plans d’actuació i protocols dels serveis d’emergència i també s’han d’incloure en els plans de protecció civil municipal.

L’actualització del pla NEUCAT estableix, també, el càlcul de la vulnerabilitat de la nova comarca del Lluçanès i torna a calcular la vulnerabilitat de la comarca d’Osona, atesos els canvis en el seu abast territorial.

Aquesta actualització del Pla es va tramitar durant la darrera reunió de la Comissió de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, on també es va tramitar l’actualització d’altres plans d’emergències, concretament el RADCAT, PLASEQCAT i PLASEQTA.

Actuacions per fer front a les afectacions a la població per grans nevades

En la sessió d’avui, amb prop de 70 participants, també s’ha recordat l’operativa prevista pel pla NEUCAT per prevenir les afectacions a la població en cas de grans nevades i especialment les actuacions que han de desenvolupar els municipis.

És molt important l’activació dels plans d’actuació municipals i la seva comunicació al CECAT, a més de la ràpida petició de recursos logístics (aigua, mantes, avituallament,…) per part dels municipis en cas que hi hagi persones atrapades o aïllades; així com la petició de generadors, fundents, màquines llevaneus, etc, per poder gestionar incidents greus; o voluntariat de protecció civil per col·laborar en les tasques de recuperació.

En cas de nevades importants, cal tenir sempre en compte la població més vulnerable, fent-ne un seguiment per part de les diferents administracions; també atendre la població que pugui quedar atrapada dins els vehicles en carreteres afectades; fer un porta a porta a les poblacions aïllades; i fer seguiment dels talls d’electricitat amb les diferents companyies que puguin afectar sobretot la població més vulnerable.

Per poder avançar-se a les possibles afectacions, el pla NEUCAT contempla la convocatòria del Comitè Tècnic abans que comenci l’episodi de nevades. Aquest Comitè Tècnic està format per comandaments dels serveis d’emergència i dels responsables de la xarxa viària i d’altres infraestructures bàsiques, la qual cosa permet valorar la situació prevista i proposar les mesures preventives necessàries perquè es puguin preparar els recursos necessaris.

A més, en cas d’afectació greu per nevades que comporti l’activació del pla NEUCAT en fase d’emergència, es preveu la presència de personal tècnic d’enllaç al CECAT dels diferents cossos d’emergències i organismes per tal de garantir la coordinació de la resposta a la nevada amb un intercanvi d’informació més fluid que permeti una millor assistència a la població i als municipis afectats. Aquesta coordinació operativa es complementa amb l’enllaç permanent del CECAT amb els municipis que puguin estar afectats.

Mesures específiques per prevenir problemes de mobilitat

L’anticipació és molt important per evitar problemes de mobilitat en cas de nevades i per això el pla NEUCAT estableix estratègies preventives per garantir la neteja de les vies.

Així, en el cas dels vehicles pesants estableix que es prohibirà la seva circulació en les zones on es prevegi una gran nevada i el seu desviament cap als aparcaments previstos on es preveu l’atenció als conductors. També s’inclou la restricció de l’entrada de camions a Catalunya.

Pel que fa als vehicles lleugers, es pot prohibir circular sense cadenes; prohibir abandonar els vehicles tancats al mig de la via; obligar a deixar un carril lliure perquè circulin les llevaneus; fer talls de la via mentre no es puguin netejar, etc.

Finalment, el pla estableix la priorització de la neteja de la neu a la xarxa viària d’acord a la importància de cada via i alhora altres mesures complementàries per evitar que els vehicles puguin quedar bloquejats per la neu, com ara identificar els llocs per fer canvis de sentit; deixar els passos de mitjanes oberts; i establir una estratègia informativa amb els mitjans de comunicació durant l’emergència (informar de l’ús de cadenes, carrils lliures,…).

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies