Protecció Civil demana molta prudència el cap de setmana per les ventades i el fort onatge

Protecció Civil demana molta prudència el cap de setmana per les ventades i el fort onatge

 

• Es preveuen onades que poden ser superiors als 2,5 metres (maregassa) a tot el litoral fins diumenge al migdia

• Les ventades afectaran sobretot les comarques del Pirineu, Prepirineu i comarques de Girona, especialment a partir de dissabte al migdia

• El telèfon d’emergències 112 ha rebut gairebé un miler de trucades des de l’inici de l’episodi (969)

 

Protecció Civil de la Generalitat ha activat de nou aquesta tarda l’ALERTA del pla PROCICAT per fort onatge a tot el litoral a partir de demà dissabte, i manté en ALERTA el pla VENTCAT per la previsió de ratxes fortes de vent sobretot demà dissabte al Pirineu, Prepirineu i comarques de Girona.

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, l’onatge es reactivarà demà dissabte a partir del migdia, i cap a la tarda-vespre serà quan les onades podran superar amb més probabilitat els 2,5 metres d’alçada (maregassa) gairebé a tot el litoral català i especialment al litoral central, sud de la Costa Brava (la Selva i Baix Empordà) i al Montsià. Hi haurà notable mar de fons de component sud.

De matinada l’onatge es mantindrà, i l’afectació es preveu que acabi el migdia de diumenge.

Ventades

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), l’episodi de vent es manté amb ràfegues de vent que poden ser superiors als 72 km/h a les comarques del Baix Llobregat, Anoia, Penedès, Garraf, Baix Penedès i Tarragonès. A la matinada i matí es reduirà la força del vent i a partir de demà al migdia es reforçarà sobretot al terç nord i la serralada Transversal. El vent bufarà de component oest, i al Pirineu el llindar d’avís se superarà a les cotes altes.

Demà a la tarda també hi pot haver cops de vent forts (entre 50 i 70 km/h) a la ciutat de Barcelona, per la qual cosa cal extremar les precaucions. A partir de diumenge l’episodi de vent es veurà força reduït arreu.

Incidències de l’episodi

Fins a les 20.00 hores, a causa del vent s’han rebut 969 trucades al telèfon d’emergències 112. El 42,9% d’aquestes s’han fet des del Barcelonès; el 19,6% des del Vallès Occidental i el 10,9% des del Baix Llobregat. La major part de les trucades han estat per elements caiguts a la via pública (enllumenat de nadal, branques i arbres).

Des de les 17 hores, els Bombers de la Generalitat han rebut 31 avisos relacionats amb l’episodi de vent: 1 a la Regió d’Emergències Centre, 1 més a la Regió d’Emergències de Girona, 8 a la Regió d’Emergències Metropolitana Nord, 7 a la Regió d’Emergències Metropolitana Sud, 13 a la Regió d’Emergències de Tarragona i 1 a la Regió d’Emergències de Terres de l’Ebre.

En total, des de l’inici de la ventada el cos ha rebut 576 avisos relacionats, en la seva majoria, amb arbres i branques caiguts que, en algunes ocasions, han danyat cotxes o esteses de cables elèctrics i telefònics.

Consells d’autoprotecció

De cara al cap de setmana, Protecció Civil recorda que cal extremar especialment les precaucions en la conducció i també en totes les activitats que es realitzin a l’aire lliure, evitant sobretot les zones boscoses on podrien caure branques o arbres. També cal estar especialment alerta en les activitats de muntanya, ja que els cops de vent més forts es donaran a les cotes altes.

En l’àmbit urbà, cal ser molt prudent amb la possible caiguda d’elements estructurals a la via pública. A nivell preventiu, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Tampoc és segur protegir-se darrere de murs o cartells publicitaris si no són estables. Trobareu tots aquests consells a interior.gencat.cat/ventades

Quant a l’onatge, Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es duguin a terme amb caràcter preventiu per seguretat. Encara que no hi hagi indicis de perillositat, sigueu prudents. Eviteu anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades i no us poseu en perill ni a vosaltres ni a qui us estigui acompanyant. Trobareu tots aquests consells a interior.gencat.cat/onatge 

Es recomana fer seguiment de l’evolució meteorològica al perfil del @meteocat i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies