La DGT elabora una sèrie de vídeos explicatius per promoure l’ús dels sistemes avançats d’ajuda a la conducció

La DGT elabora una sèrie de vídeos explicatius per promoure l’ús dels sistemes avançats d’ajuda a la conducció.

 

• Aquests sistemes ja són obligatoris en tots els vehicles homologats des del passat 6 de juliol de 2022, així com ho seran en els matriculats nous a partir del 6 de juliol de 2024.

• Tant FACONAUTO com GANVAM col·laboraran en la difusió d’aquests vídeos per aconseguir que els conductors coneguin els avantatges de fer servir aquests dispositius per a la seguretat viària.

• Els vídeos expliquen, de manera molt pràctica, com funcionen, entre d’altres, el Sistema d’Advertència de Somnolència i Distracció (DDR), l’Assistent Intel·ligent de Velocitat (ISA) o el Sistema de Frenada Autònoma d’Emergència (AEB).

 

La Direcció General de Trànsit ha creat una dotzena de vídeos divulgatius per tal de promoure l’ús dels Sistemes Avançats d’Ajuda a la Conducció, més coneguts com a ADAS, que són ja obligatoris a tots els vehicles homologats des del 6 de juliol passat de 2022, així com ho seran als matriculats nous a partir del 6 de juliol de 2024.

Els vídeos es poden visualitzar a la web de la DGT
https://www.dgt.es/muevete-con-seguridad/conviertete-en-un-buen-conductor/Sistemas-avanzados-de-ayuda-a-la-conduccion-ADAS-/

 

Tant Faconauto (Patronal que integra les associacions de concessionaris oficials de les marques automobilístiques, vehicles industrials i de maquinària agrícola presents al mercat espanyol) a través dels seus projectes estratègics, Faconauto Seguretat Viària i Universitat Faconauto, com Ganvam (Patronal degana i més representativa de la distribució de vehicles a Espanya, que integra tant concessionaris i serveis oficials, com compravendes i tallers independents) col·laboraran amb la DGT en la difusió d’aquests vídeos per aconseguir que els conductors coneguin els avantatges d’utilitzar aquests dispositius instal·lats als vehicles que poden contribuir a assolir l’objectiu de reduir a la meitat la mortalitat a la carretera al final d’aquesta dècada marcat a l’Estratègia de Seguretat Viària 2030.

12 VÍDEOS AMB EXEMPLES PRÀCTICS

Sota el lema general de “Movem-nos millor”, l’objectiu d’aquests vídeos, en què s’explica d’una manera molt pràctica com funciona cadascun d’aquests sistemes, és que els conductors es vagin familiaritzant a poc a poc amb les sigles que els nomenen i comprenguin la importància de portar activats per estar més protegits a la carretera.

DDR: sistema d’advertiment de Somnolència i Distracció. Avalua l’estat d’alerta del conductor i l’ajuda a continuar prestant atenció al trànsit. Per detectar la fatiga, podeu fer una centraleta de motor que controla el temps de la marxa i emet una alerta després de dues hores d’ús ininterromput o d’un sensor al volant que analitza la pressió o petits girs introduïts pel conductor i també detecta correccions o canvis bruscs de trajectòria. Els sistemes més avançats incorporen també una càmera interior enfocant cap a la cara del conductor per analitzar els moviments dels ulls i el cap. Quan el sistema detecta fatiga o distracció del conductor, sobre la base dels patrons programats, s’encén una alerta al quadre d’instruments amb la forma d’una tassa fumejant o un missatge de text indicant al conductor la conveniència de fer una pausa.

https://vimeo.com/805027278/0aab1070fa

 

ISA: Assistent Intel·ligent de Velocitat. Aquest sistema, format pel navegador del vehicle, que mostra el límit de velocitat a la via per la qual se circula, i un sistema de reconeixement de senyals que complementa la cartografia digital i detecta limitacions temporals de velocitat, ajuda el conductor a conèixer i respectar els límits de velocitat, contribuint així a la millora de la seguretat viària.

https://vimeo.com/805055772/9393592524

 

TSR: Reconeixement de Senyals de Trànsit. Aquest sistema té per objecte recordar al conductor els senyals principals que l’afecten. Per fer-ho, sol utilitzar una càmera frontal i un sistema de processament d’imatges que reconeix els principals senyals com els de limitació de velocitat i els que regulen els avançaments, reproduint-los i mantenint-los al quadre d’instruments, a la vista del conductor. Els sistemes TSR poden ser passius, que simplement alerten el conductor mitjançant imatges o avisos acústics de situacions de perill, com ara excedir el límit de velocitat, entrar en zona de corbes perilloses o en zones senyalitzades amb risc de gel i neu, o actius, els quins poden intervenir a més sobre els frens si, per exemple, detecten que el vehicle s’aproxima massa ràpid a un senyal de stop i de no actuar ràpidament no tindria temps per aturar-se.

https://vimeo.com/805056182/e6811a8980

 

REV: Detector de Marxa Enrere. És un sistema que adverteix de la presència de persones o objectes darrere del vehicle quan se circula marxa enrere. Els sensors més habituals són radars ubicats a l’interior del para-xocs del darrere oa les cantonades; sensors d’ultrasons col·locats a l’exterior del para-xocs i que són capaços de detectar objectes molt propers; càmera del darrere que permet al conductor visualitzar l’entorn facilitant la conducció marxa enrere. El sistema REV no intervé activament sobre la direcció ni sobre els frens, sinó que només emet una alerta lluminosa o sonora. El sistema que sí que actua sobre els frens, aplicant-los amb plena intensitat quan detecta risc de col·lisió o atropellament imminent és una evolució del REV, denominat R-AEB amb detecció de vianants.

https://vimeo.com/805056671/d9e4f6c70e

 

RCTA: Alerta de Trànsit Creuat del darrere. Està dissenyat per actuar en maniobres de sortida marxa enrere destacionaments en bateria. La detecció dels vehicles que s’aproximen, per ambdós costats, es pot fer amb diferents sensors, bé amb radars ubicats a l’interior del para-xocs del darrere oa les cantonades, que són capaços de detectar vehicles a diverses desenes de metres o bé sensors d’ultrasons col·locats a l’exterior del para-xocs. El sistema sol anar sincronitzat amb la càmera del darrere. Quan el conductor introdueix la marxa enrere tots dos s’activen automàticament.

https://vimeo.com/805056955/9d891ee2bb

 

BSM: sistema de monitorització d’angles morts. Avisa el conductor de la presència de vehicles als punts cecs propers al vehicle dels quals no es té visió directa amb un senyal lluminós al retrovisor d’aquest costat. Hi ha altres sistemes més avançats que són capaços d’actuar sobre la direcció i els frens i que, quan el conductor intenta canviar de carril a un altre ocupat per un vehicle ofereixen resistència al volant i en disminueixen suaument la velocitat.

https://vimeo.com/805057336/1f164194f8

 

LDW: Avís de Sortida de Carril. Controla la posició del vehicle al carril i adverteix el conductor si detecta que el vehicle l’abandona sense haver utilitzat abans l’indicador de direcció. Hi ha diferents tipus de sensors per al reconeixement de les línies que delimiten els carrils, sent el més utilitzat la càmera de vídeo muntada darrere de la lluna parabrises. El senyal d’alerta sol ser acústic i visual al panell d’instruments, encara que alguns sistemes generen també una petita vibració al volant o fins i tot al seient.

https://vimeo.com/805057663/18e9d70a23 

 

AEB: sistema de frenada autònoma d’emergència. Quan ens apropem a molta velocitat al cotxe del davant s’activa una alarma sonora i visual i, si el conductor no reacciona, la unitat de control activa els frens a plena intensitat. Si el conductor frena amb poca intensitat i hi ha risc de col·lisió imminent automàticament augmenta la pressió de frenada al màxim. Hi ha sistemes AEB urbans, que actuen quan el vehicle circula a velocitats inferiors a 50 km/h i interurbans, que actuen per sobre dels 50 km/h.

https://vimeo.com/805057971/71a68915a8

 

AEB+P+C: sistema de frenada autònoma d’emergència amb detecció de vianants i ciclistes. Afegeix al sistema AEB la funcionalitat de detecció de vianants i de ciclistes, per la qual cosa també frena circulant a velocitats urbanes si detecta risc de col·lisió contra aquests usuaris vulnerables. El funcionament d’aquests sistemes es pot veure afectat per condicions climatològiques adverses, brutícia sobre els sensors i també tenen dificultats per reconèixer vianants o ciclistes quan vesteixen peces de colors amb poc contrast sobre el fons.

https://vimeo.com/805054681/5c27cd0382

 

FCW+P+C: Avís de Col·lisió Frontal amb Detecció de Vianants i Ciclistes. Aquest sistema monitoritza l’estat de la carretera i l’entorn proper a ella avisant el conductor quan estima alta probabilitat de col·lisió amb altres vehicles o amb vianants i ciclistes. Els senyals que emeten poden ser sonors, visuals o de vibració. En cap cas el sistema actua sobre la direcció del vehicle, sinó que només és un sistema d’avís al conductor, únic responsable de la realització de les maniobres o actuacions necessàries per intentar evitar la col·lisió o l’atropellament.

https://vimeo.com/805054965/e4d0159770

 

ESS: sistema de frenat d’emergència. És un sistema de seguretat activa dissenyat per prevenir col·lisions per abast alertant els vehicles que circulen darrere de la realització d’una frenada d’emergència. Quan s’acciona amb brusquedat el fre del vehicle que equipa aquest sistema, els llums d’emergència o els de posició posterior comencen a parpellejar a alta velocitat, per alertar els vehicles que segueixen que s’està produint una reducció dràstica de la velocitat de circulació o fins i tot una detenció total del vehicle a la via. El més habitual és que, conjuntament amb aquest sistema, el vehicle incorpori un sistema d’assistència a la frenada que amplifiqui la pressió en detectar una aplicació brusca sobre el pedal de fre amb la qual cosa s’aconsegueix una frenada d’emergència més eficaç.

https://vimeo.com/805055287/596dcbc400

 

LKA: Sistema d’Assistència al Manteniment de Carril. Mitjançant una càmera situada al parabrisa examina les línies de separació de carrils i, amb això, monitoritza la posició del vehicle al seu carril. Si detecta que el vehicle s’acosta massa a una de les línies, actua suaument sobre la direcció per tornar a centrar el vehicle al carril. El conductor pot, en tot moment, girar el volant i aconseguir el control del vehicle. En activar l’indicador de direcció per canviar de carril, el sistema no intervé.

https://vimeo.com/806690372/f9cbe4689b

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies