El sistema d’avisos a la població davant d’emergències estarà operatiu des de demà a tot Espanya
El sistema d’avisos a la població davant d’emergències estarà operatiu des de demà a tot Espanya.
La tecnologia ES-Alert, que s’integra a la Xarxa d’Alerta Nacional, permet a les autoritats de Protecció Civil enviar missatges d’alerta generalitzats i immediats als telèfons mòbils
El sistema es va posar a prova de manera experimental en diferents dates durant els mesos d’octubre i novembre a totes les comunitats i ciutats autònomes
El desplegament des-Alert és fruit de la col·laboració entre els Ministeris de l’Interior i d’Afers Econòmics i Transformació Digital.
El sistema d’alertes ES-Alert, que permet enviar missatges d’alerta generalitzats i immediats als telèfons mòbils localitzats en una àrea afectada per una emergència o una catàstrofe, entrarà en servei a tot Espanya a partir d’aquesta mitjanit (00.00 hores d’aquest dimecres) , per a la gestió des de tots els Centres d’Emergències de les comunitats autònomes i de Ceuta i Melilla.
Aquest sistema, integrat a la Xarxa d’Alerta Nacional, el gestiona el Ministeri de l’Interior a través del Centre Nacional de Seguiment i Coordinació d’Emergències (CENEM) de la Direcció General de Protecció Civil i Emergències.
L’activació d’aquest procediment permetrà donar una resposta molt més ràpida i eficaç davant de situacions de gravetat especial que puguin repercutir directament sobre la població. Les alertes s’enviaran de forma automàtica a tots els telèfons mòbils de la zona afectada, un procés conegut com a ‘112 invers’. Està disponible a qualsevol part del territori espanyol amb cobertura de telefonia mòbil, ja sigui 2G (GSM), 3G (UMTS), 4G (LTE) o 5G.
Totes les administracions públiques estatals, autonòmiques o locals que puguin contribuir a la detecció, seguiment i previsió d’amenaces de perill imminent per a les persones i béns, comunicaran la situació al CENEM perquè aquest organisme pugui generar una alerta generalitzada i immediata a la zona de risc. L’avís facilitarà que la població pugui protegir-se davant de fenòmens com ara inundacions, incendis, fenòmens meteorològics adversos, volcànics o accidents químics, entre altres emergències.
La posada en marxa d’aquesta plataforma forma part de les mesures del Pla per a la Connectivitat i les Infraestructures Digitals, inclòs al seu torn al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. El sistema està finançat amb càrrec als fons del Pla de Recuperació i s’ha engegat gràcies a l’acord signat el juliol del 2021 entre els ministeris de l’Interior i d’Afers Econòmics i per a la Transformació Digital.