El Govern inicia la transformació de tot el seu parc mòbil cap a un model de zero emissions
El Govern inicia la transformació de tot el seu parc mòbil cap a un model de zero emissions
• El projecte té dos àmbits d’actuació: d’una banda, la substitució progressiva de la flota actual per vehicles elèctrics o de zero emissions; de l’altra, l’ampliació i millora de la xarxa territorial de punts de recàrrega públics
• Les dues línies d’actuació s’executaran en paral·lel i en quatre fases, programades entre els anys 2024 i 2027
El Govern ha aprovat el projecte global per iniciar la transformació del parc mòbil de la Generalitat cap a un model sostenible de zero emissions. L’objectiu és substituir progressivament la flota mòbil de tots els departaments de la Generalitat de Catalunya i del seu sector públic per vehicles elèctrics o amb etiqueta ambiental de zero emissions, començant pels vehicles de representació fins a arribar al transport públic col·lectiu de persones.
El segon objectiu és ampliar i millorar la xarxa territorial de punts de recàrrega de vehicles elèctrics a tots els edificis administratius de la Generalitat de Catalunya i, en darrera instància, a la xarxa viària i urbana de Catalunya, de manera que es garanteixi el servei a les línies de transport públic interurbà de la Generalitat.
El projecte aprovat avui preveu dos àmbits d’actuació que s’implementaran progressivament en quatre fases i durant un període de 4 anys.
Fase 1: 2024 |
Fase 2: 2025 |
Fase 3: 2026 |
Fase 4: 2027 |
|
Transformació del parc mòbil cap a un model de zero emissions |
Iniciar la substitució de tots els vehicles de representació per vehicles elèctrics |
Iniciar la substitució del parc mòbil dels vehicles per cobrir l’activitat ordinària dels Departaments |
Completar la substitució del parc mòbil |
Substituir progressivament els vehicles de transport públic col·lectiu de la Generalitat |
Ampliació de la xarxa de punts de recàrrega elèctrics |
Punts de càrrega a tots els edificis administratius de la Generalitat |
Punts de càrrega d’ús públic a tots els edificis públics de la Generalitat |
Suport al reforç de la xarxa de punts de càrrega en tots els municipis de Catalunya |
Punts de càrrega suficients per garantir el servei de càrrega a totes les línies de transport públic interurbà de la Generalitat |
L’objectiu d’aquest pla és reforçar algunes de les iniciatives ja dutes a termes per l’Executiu durant els darrers anys per donar compliment a la iniciativa Objectiu 55 del Pacte Verd Europeu (European Deal Green), previstes a Catalunya amb la Llei 16/2017 del Canvi Climàtic, per reduir les emissions dels gasos d’efecte hivernacle almenys un 55% l’any 2030, respecte als nivells de 1990.
Any 2024: la flota de vehicles de representació 100% zero emissions
D’acord amb el calendari aprovat, l’any 2024 es preveu iniciar la renovació de tots els vehicles de representació dels departaments de la Generalitat i una part del seu sector públic per vehicles elèctrics o, en casos justificats per raons tècniques i operatives, per d’altres amb etiqueta ambiental de zero emissions. Aquí s’inclou tot el parc mòbil que actualment gestiona la Comissió Central de Subministraments, òrgan de contractació de béns i serveis comuns adscrit al Departament d’Economia i Hisenda, que s’encarrega de licitar periòdicament la contractació centralitzada de vehicles de les diferents conselleries i d’altres organismes, com ara l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Agència Catalana de Residus, l’Incasòl o el Servei Català de Trànsit, entre d’altres.
En paral·lel, i també durant el proper exercici, l’empresa pública Infraestructures de la Generalitat de Catalunya (Infracat), sota la direcció i coordinació del Departament de Territori i l’Institut Català de l’Energia (Icaen), instal·laran punts de recàrrega a tots els edificis administratius de la Generalitat (departaments i delegacions territorials).
La transformació cap a un model de mobilitat sostenible que ve de lluny
La Generalitat va iniciar el camí de la transformació cap a un model de mobilitat terrestre sostenible ja fa uns quants anys. Prova d’això són les diferents iniciatives que actualment s’estan duent a terme des de diferents àmbits de l’administració. Per exemple, la introducció de criteris d’electrificació i millora ambiental en la compra pública de vehicles i la implantació de punts de recàrrega en els edificis que n’ocupa. També el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l’Icaen, té en marxa alguns programes en aquest sentit: el Pla estratègic per al desplegament d’infraestructura de recàrrega per al vehicle elèctric a Catalunya (PIRVEC), el Pla d’estalvi i eficiència energètica als edificis i equipaments de la Generalitat (GENERCAT) o la gestió de les convocatòries de subvenció MOVES per mallar el territori amb punts de recàrrega i afavorir la instal·lació d’aquest tipus d’infraestructura en aparcaments de particulars i d’empreses, entre d’altres.