El 20 de setembre, a Tarragona i Terres de l’Ebre, Protecció Civil de la Generalitat recupera les proves de sirenes, ara acompanyades d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils

El 20 de setembre, a Tarragona i Terres de l’Ebre, Protecció Civil de la Generalitat recupera les proves de sirenes, ara acompanyades d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils

 

El delegat del govern a Tarragona, Àngel Xifré, i la directora de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, han presentat avui la prova de sirenes de risc químic que tindrà lloc dimecres a la demarcació de Tarragona i Terres de l’Ebre. Els han acompanyat en la presentació el subdirector en programes de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, i la Cap del Servei de Tecnologia de Protecció Civil de la Generalitat, Raquel Canet.

La prova tindrà lloc dimecres 20 de setembre a les 11.00h del matí i durarà 15 minuts, finalitzant a les 11.15 hores. Durant aquest temps sonaran les sirenes de risc químic que avisen que cal confinar-se i també es farà enviament a tots els telèfons mòbils de les zones on sonen les sirenes d’una alerta de Protecció civil als telèfons mòbils que informarà de la realització de la prova. En aquesta prova no es requereix dur a terme el confinament tot i que s’anima a tothom que pugui a practicar-lo i recordar el consell bàsic en cas d’accident químic: tancar- se en l’edifici on som o el més proper i tancar portes, finestres i qualsevol ventilació a l’exterior.

El delegat del Govern, Àngel Xifré, ha recalcat la importància de tornar a fer proves de sirenes per continuar millorant el PLASEQTA i modulant-lo a mida de les necessitats de les nostres comarques. “Totes aquestes accions les fem per reforçar la confiança de la ciutadania amb els mecanismes de protecció per part de l’administració”, ha valorat Xifré. Per la seva banda, la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, ha recordat que aquesta és la primera prova que es fa un cop realitzada la campanya de sensibilització “Efecte Bombolla” i després del simulacre de confinament de novembre de 2022 i ha posat en valor que “serà el primer cop també que passarà com es faria en un cas real, és a dir, paral·lelament a l’activació de les sirenes s’enviarà una alerta de Protecció Civil als telèfons mòbils en el diàmetre de tota la zona on sonen les sirenes”.

La prova de dimecres 20 de setembre és la primera prova general de sirenes que es du a terme des d’abril de 2019. El replantejament del risc químic a Tarragona amb el Plaseqta i les campanyes de sensibilització, així com la pandèmia, van ser un parèntesi que ara es tanca amb la nova realització de proves de sirenes. Ara, a diferència de les proves que es feien abans del 2019, s’ha optat per fer-les territorialitzades i la primera prova és dimecres a Tarragona i Terres de l’Ebre.

A la prova de dimecres s’activaran alhora 52 sirenes de risc químic: les 49 sirenes del PLASEQTA i les 3 del sector químic de les Terres de l’Ebre.

A l’inici de la prova s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de confinament (so ondulant com el d’una sirena d’ambulància) i de forma immediata s’enviarà l’alerta de protecció civil als telèfons mòbils informant de la simulació del confinament.

A la finalització de la prova s’activaran les sirenes de risc químic amb el so de fi de confinament (un so pla més agut) i de forma immediata s’enviarà l’alerta de protecció civil als telèfons mòbils informant de la simulació de fi del confinament.

52 sirenes sonaran alhora

Les 52 sirenes estan ubicades en 14 municipis:

  • 12 municipis en el cas del PLASEQTA: Constantí, la Canonja, els Garidells, el Morell, els Pallaresos, Perafort, la Pobla de Mafumet, Reus, Salou, Tarragona, Vilallonga del Camp i Vila-seca
  • 2 municipis en el cas de les Terres de l’Ebre: Flix i Tortosa

En el cas de Tarragona, cal tenir en compte que a més dels 12 municipis esmentats, les sirenes és molt possible que es puguin escoltar també des de zones dels municipis del Catllar i la Secuita perquè estan dins els radis teòrics d’audició de les sirenes.

Hi ha 12 sirenes de risc químic que s’han instal·lat en l’àmbit del PLASEQTA entre 2020 i 2022, amb posterioritat a l’accident a IQOXE.

Les 12 sirenes que s’han instal·lat des de la darrera prova del 2019 son:

  1. 2020- Salou (CAP Salou)
  2. 2020- Salou (Platja de Llevant)
  3. 2020- Salou (Ajuntament)
  4. 2021- Constantí(Polígon Constantí- Avinguda Europa)
  5. 2021- Tarragona (PPU-10 Zona urbanitzada per Ten Brinke)
  6. 2021- Tarragona (les Gavarres)
  7. 2021- Salou (Centre Atenea)
  8. 2021- Vila-seca (barri La Plana)
  9. 2021- Vila-seca (polígon Alba)
  10. 2022- Reus (Edifici Fires i Convencions)
  11. 2022- Reus (Mercat del Camp)
  12. 2022- Salou (comissaria Mossos d’Esquadra)

Enviament d’un missatge d’alerta de Protecció Civil als mòbils

El text del missatge d’alerta de Protecció Civil que s’enviarà de forma paral·lela a l’activació de les sirenes és el següent: “PROVA DE SIRENES I ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL. S’han activat les sirenes de risc químic per fer proves en les zones de risc de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. Es un SIMULACRE. En un cas real confineu-vos”.

Pel que fa a l’enviament de l’alerta de Protecció Civil als mòbils, la zona de recepció no coincidirà plenament amb la zona d’audició de les sirenes de risc químic ja que la distribució de les antenes de telefonia que fan de repetidor i la cobertura de l’audició de les sirenes no coincideix plenament i possiblement abastarà un espai superior a la zona d’audició de les sirenes. Malgrat això, els ciutadans amb la informació de l’alerta podran saber què està succeint, a quina zona i quina és la mesura, pel que podrien identificar si es troben en l’espai on caldria aplicar aquesta mesura.

Durant el simulacre les associacions de voluntariat de protecció civil i altres persones vinculades als municipis actuaran d’observadors per comprovar si hi ha bona recepció del so i si hi ha població que practica el confinament.

Objectius

La prova de sirenes té per objectius:

1.Permetre a la ciutadania conèixer i recordar el so de les sirenes de risc químic i transmetre el missatge del confinament com a mesura general d’autoprotecció en cas d’accident químic i la necessitat d’aplicar-ho sempre que s’activin les sirenes de risc químic a la zona on es trobi.

2.Practicar l’activació de les sirenes per part del CECAT i l’enviament de les alertes de protecció civil a telèfons mòbils.

3.Comprovar l’activació del so de les sirenes i revaluar, si s’escau, els radis estimats de percepció / cobertura. Per aconseguir aquest objectiu, s’ha dissenyat una enquesta per mòbils.

4.Comprovar el grau de coincidència de les zones de cobertura de l’enviament d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils i de les sirenes de risc químic.

Enquesta

Protecció Civil de la Generalitat ha creat una enquesta d’audició de les sirenes que es pot respondre a través de qualsevol telèfon mòbil. És anònima i no recull dades personals però permet saber si les sirenes s’han escoltat i des d’on s’han escoltat. L’enllaç de l’enquesta, que estarà activa des del mateix dimecres és el següent: https://survey123.arcgis.com/share/069ce50377b74682a815a2f94ce2bc81

Difusió de la prova

S’ha elaborat material per la difusió a xarxes socials. També s’han editat i imprès 2.400 cartells i 13.000 fullets informatius de la prova que s’han repartit als ajuntaments per la seva distribució a les zones incloses en la cobertura de les sirenes de risc químic de la prova.

Antecedents

Històricament, es realitzaven dues proves de sirenes de risc químic a l’any. Al llarg d’un matí, totes les sirenes agrupades en els sectors de risc químic del PLASEQCAT (cal recordar que el PLASEQTA va recuperar-se el 2020) s’activaven per comprovar el seu funcionament i familiaritzar la població amb el sou i el consell principal davant el risc químic, el confinament. L’abril de 2019 va tenir lloc la darrera prova, L’última prova va ser el 9 d’abril de 2019. Amb l’accident d’IQOXE es va considerar que calia replantejar les proves, fent un important esforç en la sensibilització de la població amb campanyes informatives (com la de l’”efecte bombolla”), un cop s’havia recuperat el Plaseqta amb la gestió directa des de Tarragona, i que inclou l’automatisme de l’activació de les sirenes quan hi ha una alerta del Plaseqta.

També, des de novembre de 2022, Protecció Civil de la Generalitat ha incorporat l’eina de missatgeria massiva d’alertes de protecció civil als telèfons mòbils. Tant les sirenes del polígon sud com l’eina del sistema d’alertes a mòbils es van provar ja en el simulacre d’accident químic del 2 de novembre de 2022, amb una gran participació de la població, que va practicar el confinament. Pocs dies després, el mateix novembre de 2022 es van activar de forma real 2 sirenes de risc químic per l’incendi a la indústria amb productes químics AFEPASA de Constantí per decretar el confinament dels treballadors del polígon industrial afectat.

A diferència del simulacre de novembre de 2022, en la prova del dia 20 de setembre no es demana el confinament de la població, tot i que es demana que s’aprofiti per recordar que, en cas d’accident químic, la millor prevenció és el confinament, tancant-se a l’edifici on som o al més proper, tancant portes i finestres i tancant la ventilació exterior fins que passi el perill. Molts centres de la demarcació aprofitaran la prova del dia 20 per realitzar accions de confinament amb el professorat i l’alumnat.

Igualment, a diferència de les proves realitzades abans del 2019, en que en un mateix dia es feia la prova a totes les sirenes de Catalunya, ara es farà en dies diferents per sectors, començant el dia 20 a Tarragona i Terres de l’Ebre. S’ha decidit començar a Tarragona S’ha decidit començar a Tarragona per la seva afectació per aquest risc. Igualment és en aquest territori on es fa una campanya d’informació específica i de major abast.

Xarxa de sirenes

La xarxa d’alarmes i comunicacions de protecció civil de Catalunya està formada actualment per 113 sirenes de risc químic operatives. El nombre de sirenes de risc químic està en constant ampliació.

Les sirenes de risc químic estan instal·lades en punts concrets del territori en funció de les possibles afectacions per accident químic en les indústries considerades de risc químic per la normativa (Seveso). Aquestes indústries estan recollides en els plans de protecció civil per emergències químiques (PLASEQTA pel sector químic de Tarragona i PLASEQCAT per la resta d’indústria química de Catalunya). Les sirenes de risc químic estan configurades per avisar a la població de la necessitat de confinar-se en cas d’accident químic per risc imminent per a la seva vida. Els plans PLASEQTA i PLASEQCAT preveuen les zones on caldria el confinament d’acord a la normativa vigent. S’anomenen zones d’intervenció i es faciliten per part de l’òrgan de la Generalitat competent en matèria de seguretat industrial.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies