Dijous va ser el dia més calorós de l’estiu a la vall de l’Ebre, amb màximes de 40 a 43 ºC

Dijous va ser el dia més calorós de l’estiu a la vall de l’Ebre, amb màximes de 40 a 43 ºC.

 

• Un nou pic de calor va provocar màximes per sobre dels 40 ºC a la Ribera d’Ebre i bona part del Priorat, amb 43,0 ºC a Vinebre

• La màxima va voltar els 40 ºC en alguns punts de l’interior, però lluny dels valors extrems assolits el passat 18 de juliol

 

Després de la refrescada de finals de la setmana passada, l’arribada d’una nova massa d’aire càlid a Catalunya ha provocat un nou pic de calor el dijous 10 d’agost. Es van mesurar valors propers als 40 ºC als sectors més càlids de l’interior i entre 40 i 43 ºC a la vall de l’Ebre, on va bufar vent de ponent. En canvi, a la resta del prelitoral les màximes van ser més moderades, per efecte de la marinada, i al litoral amb prou feines es van superar els 30 ºC.

De 40 a 43 ºC a la vall de l’Ebre

El mapa de temperatura màxima a Catalunya del dijous 10 d’agost, obtingut a partir de les dades de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), mostra valors superiors als 40 ºC a la Ribera d’Ebre i sud del Priorat.

Temperatura màxima del dia 10 d'agost de 2023

La vall de l’Ebre va ser, amb diferència, el sector del Principat on la temperatura va ser més alta, no només superior als 40 ºC sinó també als 42 ºC a diverses localitats i amb un valor màxim de 43,0 ºC a Vinebre (Ribera d’Ebre), que es va quedar a només 0,6 ºC del rècord absolut de la seva sèrie de 25 anys (43,6 ºC el 12 d’agost de 2022).

La taula següent recull les estacions de la XEMA i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) que van superar els 40 ºC, llindar que a banda de la Ribera d’Ebre i el Priorat també es va assolir de manera aïllada en altres punts de l’interior, sobretot de Ponent.

Taula amb les estacions de l'SMC que el 10 d'agost de 2023 varen superar els 40 ºC

Més enllà dels registres per sobre dels 40 ºC, la temperatura màxima va superar el llindar de perill per calor intensa a 64 de les 184 estacions de la XEMA, situades a les Terres de l’Ebre, bona part del Pirineu, sectors més aviat aïllats de l’interior i alguns punts del Baix Empordà que van superar els 35 ºC de màxima.

El tercer pic de calor de l’estiu

Aquesta calorada es pot considerar el tercer pic de calor destacat de l’estiu de 2023 a Catalunya, que fins ara s’ha caracteritzat per diversos episodis de calor molt intensa, però també força breus. El dia 11 de juliol ja es van superar els 40 ºC a sectors de Ponent, amb 41,0 ºC a Organyà (Alt Urgell) o Lleida – la Femosa (Segrià). Una setmana després, el 18 de juliol va ser un dia de calor excepcional a Catalunya que va deixar més de 40 ºC a l’interior i a diverses sectors del prelitoral i registres històrics per sobre dels 45 ºC a punts de l’Alt Empordà, amb 45,1 ºC a Navata o el Pantà de Darnius – Boadella.

Ara bé, fins ara no s’ha produït cap episodi de calor prou persistent com per parlar d’onada de calor a Catalunya, ja que requereix que els llindars de perill per calor intensa se superin durant almenys 3 dies consecutius.

La gràfica de l’evolució de la temperatura a 850 hPa (uns 1.500 m d’altitud) d’aquest estiu, segons dades del radiosondatge de Barcelona i en comparació amb la mitjana dels seus 25 anys de dades, mostra els diversos episodis de calor i fresca que s’han succeït fins ara aquest estiu. Més nombrosos els càlids, i sobretot amb anomalies extremament marcades a mitjans de juliol.

Temperatura a 850 hPa de l'estiu de 2023 fins a l'11 d'agost

Ahir dijous 10 d’agost al migdia el radiosondatge va mesurar 25,2 ºC 850 hPa, més de 8 ºC per sobre de la mitjana dels últims 25 anys en aquestes dates. Un valor molt elevat, però lluny dels que es van mesurar durant el mes de juliol, quan en tres ocasions es va superar el rècord de la sèrie de 25 anys, amb 27,8 ºC l’11 de juliol al migdia, 29,4 ºC la matinada del dia 12 i 28,2 ºC la matinada del 18 de juliol. Fins aquest estiu, el rècord de la sèrie a aquest nivell de referència era de 27,6 ºC i s’havia assolit el 14 d’agost de 2021 i el 23 de juliol de 2009.

Una massa d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica

Aquest nou pic de calor a Catalunya ha estat provocat per l’arribada d’una massa d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica, que ha implicat la presència de pols en suspensió, amb calitja i mala visibilitat arreu del país.

Mapes de 850 hPa del 10 d'agost de 2023

Els mapes anteriors, corresponents a la topografia de 850 hPa del dijous 10 d’agost a la matinada (esquerra) i al migdia (dreta), mostren la massa d’aire càlid (amb més de 26 ºC a aquest nivell) es desplaçava cap a l’est de la península Ibèrica, amb vent de ponent afectant de ple el País Valencià, i en menor mesura també el sud de Catalunya.

Nit excepcionalment càlida a muntanya

La matinada del dijous 10 d’agost va ser especialment càlida a sectors de muntanya, amb vent de ponent que durant diverses hores nocturnes va provocar valors de temperatura al voltant dels 30 ºC a Montserrat – Sant Dimes (916 m), 25 ºC a Montsec d’Ares (1.572 m) o 20 ºC a Malniu (2.230 m). De totes maneres, la jornada no va deixar rècords de temperatura mínima perquè al final del dia la temperatura havia baixat clarament.

Fora dels sectors de muntanya, les nits han estat càlides, però no pas excepcionals, amb mínimes per sobre dels 20 ºC prop de la costa i en alguns indrets de l’interior i al voltant dels 25 ºC a la ciutat de Barcelona.

46,8 ºC de temperatura màxima a l’aeroport de València

El dijous 10 d’agost va ser una jornada de calor històrica a bona part del País Valencià, on el vent de ponent va disparar la temperatura màxima molt per sobre dels 40 ºC i fins i tot dels 45 ºC a diverses comarques del centre, en alguns casos fins arran de mar. Segons dades de l’Agencia Estatal de Meteorología, l’aeroport de València va registrar 46,8 ºC de temperatura màxima, superant en més de 3 ºC l’anterior rècord absolut de la sèrie, de 43,4 ºC el 6 de juliol de 1986.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies