Avui l’ACA ha organitzat a Manresa una jornada sobre la gestió del risc d’inundacions en el context del canvi climàtic L’Agència Catalana de l’Aigua aprovarà el 2023 el pla de gestió del risc d’inundacions, amb una inversió superior als 140 MEUR en 6 anys

Avui l’ACA ha organitzat a Manresa una jornada sobre la gestió del risc d’inundacions en el context del canvi climàtic

L’Agència Catalana de l’Aigua aprovarà el 2023 el pla de gestió del risc d’inundacions, amb una inversió superior als 140 MEUR en 6 anys.

 

  • Aquest pla, amb un clar enfocament per estudiar els efectes del canvi climàtic en les inundacions fluvials, defineix les accions de prevenció, protecció, preparació i recuperació davant dels efectes dels fenòmens meteorològics
  • Les mesures plantejades consisteixen en actuacions de restauració, reducció de la vulnerabilitat de les infraestructures, actuacions per a la millora del drenatge urbà, la millora en la capacitat predictiva, entre d’altres

 

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, han inaugurat avui la jornada sobre els Reptes de la gestió del risc d’inundació en l’actual context d’emergència climàtica, que ha organitzat l’ACA a la capital del Bages i en la qual hi han participat 170 persones (entre elles, representants de prop de 100 ajuntaments d’arreu de Catalunya). La sessió ha comptat amb la participació de diverses administracions implicades, des del Ministeri per a la Transició Ecològica i Reptes Demogràfics, fins a Aigües de Galícia, el Servei Meteorològic de Catalunya, la Universitat de Barcelona, així com altres representants destacats del món científic i universitari, entre d’altres.

El director de l’ACA ha anunciat avui que en els propers mesos està previst que s’aprovi el Pla de Gestió del Risc d’Inundació (PGRI) i el seu Programa de mesures per a l’àmbit de les conques internes i que preveu una inversió superior als 140 milions d’euros, que es desplegarà en els propers sis anys. D’aquesta inversió prevista, 127 milions d’euros seran aportats per l’Agència Catalana de l’Aigua i la resta aniran a càrrec de la Direcció General de la Costa i el Mar (9,5 MEUR), els titulars de les infraestructures (més de 3 MEUR), entre d’altres.

Les actuacions previstes consistiran en mesures per a prevenir el risc d’inundacions (ordenació territorial, reducció de la vulnerabilitat dels béns afectats, millores en el drenatge urbà), mesures de protecció (gestió de la conca, actuacions a les lleres, gestió de l’aigua superficial), actuacions de preparació davant d’inundacions (predicció d’avingudes, Plans de Protecció Civil, accions de conscienciació i preparació), mesures de recuperació i revisió post-inundacions i altres accions centrades en a promoció de la innovació i la recerca.

Pla enfocat a l’estudi dels efectes del canvi climàtic

Aquesta planificació, que serà vigent fins el 2027, tal i com determina la Directiva europea per a l’avaluació i gestió del risc d’inundacions (2007/60/CE), defineix les accions i mesures per a gestionar i reduir el risc d’inundacions a les conques internes, on la Generalitat de Catalunya té plenes competències en la matèria.

La priorització de les mesures i accions previstes s’ha fet a partir dels resultats obtinguts en la revisió i actualització dels mapes de perillositat i risc d’inundació del segon cicle de planificació (MAPRI 2019), en compliment de l’establert al Reial Decret d’Inundacions (RDI), que transposa la Directiva d’Inundacions al reglament jurídic estatal i aprofitant i actualitzant la informació i experiència del cicle de planificació comprès entre els anys 2016 i 2021.

Precisament el Pla té un clar enfocament per estudiar els efectes del canvi climàtic en les inundacions fluvials i abordar mesures d’adaptació.

Tens més informació en el fulletó sobre la gestió del risc d’inundacions a Catalunya.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies