45.1ºC nou rècord de temperatura enregistrada a Catalunya per la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques

45.1ºC nou rècord de temperatura enregistrada a Catalunya per la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques

 

• Les estacions de Pantà de Darnius-Boadella i Navata han assolit un valor mai registrat a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb 45.1ºC

• 6 estacions de la XEMA han superat el valor absolut de 43,8ºC, rècord vigent fins avui

• 18 de les 184 estacions de la XEMA han superat els 43ºC

• 35 estacions amb més de 20 anys de dades han enregistrat la seva temperatura màxima absoluta

 

Una dorsal a nivells mitjans i alts de la troposfera, d’origen africà i centrada a la Mediterrània occidental, ha permès una entrada d’aire molt càlid a Catalunya avui dimarts. Amb l’afegit del domini del vent general del sud-oest, i combinat amb el relleu del país, la temperatura s’ha enfilat de manera molt destacada quasi arreu, i molt especialment cap al nord-est, primer, i posteriorment a Ponent.

Més de 45 °C a punts de l’Alt Empordà, temperatura insòlita a Catalunya 

Les estacions del Pantà de Darnius-Boadella i de Navata, a l’Alt Empordà, han superat aquest dimarts la temperatura més alta mesurada per la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), amb sèries de més de 30 anys de dades. En concret, aquests dos punts han assolit els 45,1ºC de màxima, 1,3ºC més que l’anterior rècord, registrat a Alcarràs (Segrià) el 29 de juny 2019, amb 43,8ºC.

El mapa de temperatura màxima a Catalunya d’avui, obtingut a partir de 115 punts de mesura de la XEMA amb més de 20 anys de dades, mostra com a força punts del nord-est, del Prelitoral Central, la Catalunya Central i Ponent s’han superat els 40 ºC.

Mapa 850

D’altra banda, la taula següent recull les estacions de la XEMA que han superat els 43 ºC, de les quals les 6 primeres han superat el rècord del 2019.

Taula Txx

A la taula següent es mostren les 35 estacions, amb més de 20 anys de dades, que han registrat la seva temperatura màxima absoluta.

Taula Txx

10.9 ºC d’anomalia càlida a 1.500 m d’altitud

L’estació de radiosondatge de Barcelona ha mesurat, la passada matinada, un valor de 28,2ºC a 850hPa d’altitud (uns 1.500m d’altitud). Tot i ser un valor excepcional, no ha superat el registre de la setmana passada (29,4 ºC el dia 12 de juliol de 2023).

La gràfica de l’evolució de la temperatura a 850 hPa d’aquest juliol, segons dades del radiosondatge de Barcelona i en comparació amb la mitjana dels seus 25 anys de dades, mostra com després d’uns primers dies amb anomalies lleugerament negatives, a partir del divendres 7 la temperatura va començar a pujar ràpidament, fins als valors excepcionals d’aquests darrers dies.

Gràfica T850

Predicció pels pròxims dies

La previsió meteorològica de cara als pròxims dies indica un desplaçament cap a latituds més baixes de la dorsal anticiclònica. Això ha de comportar la retirada de la massa d’aire càlida i seca, que ha facilitat aquest episodi de temperatures elevades.

La temperatura iniciarà un descens a partir de dimecres a gran part de l’interior, però encara es podran superar els llindars de calor intensa (39-40 °C) especialment a les comarques de Ponent. La resta de setmana la temperatura continuarà baixant i s’aproparà als valors més habituals per aquesta època de l’any.

A banda, el desplaçament cap al sud de la dorsal anticiclònica permetrà el pas de petites pertorbacions en altura que afavoriran l’aparició de ruixats al terç nord i d’altres procedents d’Aragó.

18 de juliol de 2023

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies