Projecte Europeu Baseline: Espanya, ben posicionada en l’ús del casc i cinturó, però amb marge de millora en velocitat, alcohol i distraccions

Projecte Europeu Baseline: Espanya, ben posicionada en l’ús del casc i cinturó, però amb marge de millora en velocitat, alcohol i distraccions.

 

Hi han participat 18 països en el projecte i s’han monitoritzat 8 indicadors clau de rendiment relacionats amb el comportament de les persones, vehicles, infraestructura i atenció postaccident.

El compliment del límit de velocitat establert a les carreteres convencionals és del 43%, un nivell baix. Per contra, el nivell de compliment en autovies i vies urbanes se situa per sobre de la majoria de països europeus.

A les places del darrere, el nivell d’ús del cinturó és del 94%, el segon valor més alt de tots els països amb observacions.

• El percentatge de conductors que no utilitzaven dispositius mòbils mentre conduïen oscil·la entre un 88% a ciutat i un 95% a autopista, valors baixos en comparació amb altres països.

 

La Direcció General de Trànsit ha presentat avui a la societat civil, associacions, administracions i experts en seguretat viària, els resultats del Projecte Baseline, un programa de seguretat viària en què han participat 18 països i amb què es pretén fer un seguiment adequat dels progressos en seguretat viària dels països membres a través de 8 indicadors clau de rendiment relacionats amb el comportament de les persones, vehicles, infraestructura i atenció postaccident.

Espanya, comparativament parlant, obté resultat mitjà-alt als indicadors de cinturó, casc i, en alguns casos, el de velocitat. En canvi, els de velocitat a la carretera convencional, alcohol i distracció indiquen que cal treballar més per millorar-los.

A continuació, es mostren els indicadors obtinguts a Espanya i la comparació amb altres països europeus:

Velocitat

Pel que fa a la velocitat, en aquest estudi s’ha mesurat la velocitat de circulació en diferents tipus de vies i en condicions de flux lliure, és a dir, en circumstàncies en què els conductors no tenen restriccions per circular a la velocitat que desitgen. A la pràctica, això significa mesurar la velocitat en situacions de baixa intensitat de trànsit i bon temps atmosfèric, en trams rectes i sense elements visibles de vigilància.

En el cas espanyol, el nivell de compliment del límit de velocitat establert varia segons el tipus de via. Mentre que a l’autovia el 63% dels turismes circulen a la velocitat permesa (valor alt en comparació amb altres països), a les autopistes aquest percentatge baixa al 51%. En el cas de les carreteres convencionals, el compliment del límit de velocitat establert és del 43%, un nivell baix, semblant al que registra Bèlgica (46%).

A vies urbanes amb límit de 50km/h, el nivell de compliment de la velocitat per part de turismes és d’un 65%, el tercer valor més alt dels 13 països amb què compartim límit.

Als carrers de 30 km/h, el nivell de compliment és del 32%, el valor més alt dels tres països per als quals es disposa de dades. Cal destacar, a més, que la velocitat mitjana dels turismes als carrers 30 és 11 km/h inferior a la dels carrers 50 (36 davant de 47 km/h), una diferència que suposa una gran reducció del risc d’atropellament mortal o greu.

Compliment del límit de velocitat per part de turismes a vies urbanes, en funció del límit de velocitat.

 

 

En el cas del conductor i l’acompanyant davanter, el nivell global d’ús del cinturó és del 96%, un valor que se situa al rang mitjà-alt dels països observats; els valors més alts són entre el 98 i el 99%. A les places del darrere, el nivell d’ús és del 94%, el segon valor més alt de tots els països amb observacions.

Ús del cinturó de seguretat en turismes

 

 

En el cas del sistema de retenció infantil, es van fer inspeccions en profunditat, on es va observar que el percentatge d’ús correcte és d’un 46%, el valor més baix de tots els països amb dades.

L’ús del casc per part de motoristes oscil·la entre el 99% a les vies urbanes i el 100% a les vies interurbanes.

En el cas dels usuaris de bicicletes, el seu ús és una mica menor, el 90% en carreteres convencionals, sent el valor més alt de tots els països. En vies urbanes, en canvi, el seu ús és del 33% dels ciclistes observats, un valor que es pot considerar intermedi. De les dades obtingudes destaca que, a molts països on no és obligatori l’ús de casc a ciutat, molts usuaris decideixen portar-lo per seguretat.

Ús del casc amb bicicletes

 

 

Tot i que no estava inclòs al projecte Baseline, també s’ha mesurat l’ús del casc a la ciutat entre usuaris de vehicles de mobilitat personal. El valor obtingut és del 39%.

Distraccions

El percentatge de conductors que no utilitzaven dispositius mòbils mentre conduïen oscil·la entre un 88% a ciutat i un 95% a autopista. En comparació amb altres països, són valors baixos, tot i que cal tenir en compte que hi ha hagut diferències metodològiques. A Espanya, no es va imposar la condició que el dispositiu hagués d’estar necessàriament subjecte amb la mà, cosa que sí que van fer altres països.

No ús de dispositius mòbils

 

 

Consum d’alcohol

El percentatge de conductors que van donar negatiu a les proves d’alcohol realitzades pels agents de trànsit va variar entre un 96% a autopista i autovia i un 98% a ciutat. El valor més baix de negatius, un 88%, es va observar les nits de caps de setmana, el segon valor més baix entre tots els països amb dades.

Negatius en controls d’alcohol

 

 

Seguretat dels vehicles

L’indicador utilitzat per quantificar la seguretat del vehicle ha estat el percentatge de turismes nous matriculats amb una valoració a les proves d’Euro NCAP igual o superior a quatre o cinc estrelles. És un indicador de seguretat de les noves matriculacions, no del parc de vehicles en conjunt. El càlcul s’ha fet per als anys 2019 i 2020.

Si se n’exclouen les matriculacions per a les quals no es disposava de resultat d’EuroNCAP, el percentatge de turismes nous amb una puntuació igual o superior a 4 estrelles el 2020 és del 99%; els vehicles amb una puntuació de 5 estrelles (la màxima) suposen un 83% de les vendes.

El Projecte Baseline és un projecte finançat per la Comissió Europea i desenvolupat per un consorci de 18 països liderat per l’Institut Belga IVAS, on Espanya ha estat representada per l’Observatori Nacional de Seguretat Viària de la Direcció General de Trànsit.

El projecte és el major esforç realitzat per Europa en el camp de la recopilació i anàlisi de dades per als indicadors de seguretat viària, s’ha desenvolupat entre els anys 2020 i 2022 i, entre els seus objectius, destaquen el de donar suport als països a la recollida i enviament harmonitzat d’indicadors clau de rendiment, d’acord amb metodologies comunes, i potenciar les capacitats d’aquells països que mai abans no havien realitzat aquest tipus de treball

Propers passos

El Projecte Baseline té continuació i ja s’ha posat en marxa la continuació del mateix en un altre projecte denominat Trendline, en què participen 25 Estats Membres. En aquest projecte s’avançarà en l’homogeneïtzació de les metodologies d’elaboració dels indicadors i s’hi investigaran indicadors experimentals addicionals.

A Espanya, la Direcció General de Trànsit continuarà mesurant anualment tots els indicadors i s’analitzarà la viabilitat d’incorporar indicadors sobre el nivell de seguretat de la infraestructura i el temps de resposta posterior a un sinistre.

Aquests resultats seran utilitzats per monitoritzar el progrés de l’Estratègia de Seguretat Viària 2030, avaluar noves mesures i fer anàlisis comparatives amb els països amb els millors valors dels indicadors.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies