La Comissió de Protecció Civil dona llum verda a revisar el pla NEUCAT i homologa 14 plans de protecció civil municipals
La Comissió de Protecció Civil dona llum verda a revisar el pla NEUCAT i homologa 14 plans de protecció civil municipals.
- A la Comissió d’avui també s’ha presentat el resum de les principals emergències i activacions de plans d’aquest 2022
- El pla NEUCAT s’ha revisat fruit de les millores dels últims anys i en especial per la millora en les mesures de protecció a la població
- Al llarg d’aquest any 2022 s’han homologat un total de 89 plans de protecció civil municipals i 311 Plans d’Autoprotecció (PAU).
La Comissió de Protecció Civil, presidida pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha informat favorablement avui la revisió del pla NEUCAT i l’actualització del PLASEQCAT, entre altres. A la reunió també hi ha assistit la Secretaria General d’Interior, Tamara Garcia, la directora de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, i els comandaments de la Direcció General de Protecció Civil, així com d’altres direccions generals i organismes.
A la Reunió Plenària de la Comissió d’avui s’ha presentat el resum de les principals emergències que han comportat l’activació de plans de protecció civil aquest 2022, així com la volumetria general d’activacions.
El 2022 (fins al 30 de novembre) s’han activat en fase d’Alerta o fase d’Emergència 44 plans d’emergències. Pel que fa a emergències per riscos naturals han estat 30 activacions i per riscos tecnològics han estat 18 activacions.
Riscos Naturals
- INFOCAT: 5 activacions (3 en Alerta i 2 en Emergència)
- INUNCAT: 15 activacions
- NEUCAT: 1 activació
- VENTCAT: 6 activacions
- PROCICAT ONADA DE CALOR: 3 activacions
Riscos Tecnològics
- PLASEQCAT: 8 activacions (7 en Alerta i 1 Emergència)
- PLASEQTA: 2 activacions (1 en Alerta i 1 en Emergència)
- AEROCAT: 4 activacions
- FERROCAT: 2 activacions
- PROCICAT (Altres): 2 activacions
Revisió del pla NEUCAT i actualització del PLASEQCAT
Avui també s’ha informat favorablement la revisió del pla NEUCAT per la posterior aprovació pel Govern. El pla s’ha revisat fruit de l’acumulació de canvis al llarg dels últims anys i especialment per una millora de les mesures de protecció a la població especificant les accions necessàries per garantir l’atenció de les persones afectades en els diferents escenaris d’emergència i impacte previstos.
Entre algunes de les noves aportacions hi ha la creació del grup d’assessorament jurídic; la possibilitat de convocar el Comitè Tècnic al territori; els canvis en els criteris d’activació del pla; el seguiment i fi de l’emergència, o el pla de recuperació.
Els canvis al pla han estat treballats en el marc del grup de treball tècnic del pla NEUCAT on hi ha representats tots els organismes que formen part del pla i que es va reunir per últim cop el passat 9 de novembre.
Pel que fa al pla PLASEQCAT, aquest ha estat actualitzat degut a canvis en els documents d’anàlisi de risc de les empreses de risc químic (nous escenaris accidentals, canvis en les distàncies d’accidents on cal confinar la població, i canvis en les substàncies perilloses presents a les instal·lacions), d’acord a les dades facilitades per seguretat industrial de la Generalitat de Catalunya).
Homologació de plans d’autoprotecció i plans de protecció civil municipals
Avui dijous s’han presentat 14 plans de protecció civil municipals (DUPROCIM) per homologar, dels quals 5 han estat nous; 8 revisions i 1 actualització. Aquests 14 plans inclouen en total 106 plans d’actuació municipals de riscos concrets.
Els plans locals nous han estat el d’Estamariu (Alt Pirineu i Aran); el d’Argentona i Sant Joan Despí (Barcelona); Seva (Catalunya Central); i Sant Miquel de Campmajor (Girona).
Els que s’han revisat han estat els de: Mataró i Sabadell (Barcelona); Cervera, Montornès de Segarra, Nalec, Tarroja de Segarra i Vilanova de Meià (Lleida); i Móra d’Ebre (Terres de l’Ebre). I s’ha actualitzat el DUPROCIM de Viladamat (Girona).
També s’han homologat 5 plans d’autoprotecció (PAU).
Per vegueries:
- Barcelona: 4
- Camp de Tarragona: 1
Per tipologies, totes corresponen a activitats no temporals:
- 2 establiments afectats per la normativa d’accidents greus (Seveso)
- 1 instal·lació amb substàncies perilloses en quantitats importants (EPQ)
- 1 edifici d’oficines
- 1 túnel de carretera
A més, s’ha homologat parcialment el PAU dels túnels ferroviaris d’alta velocitat de Barcelona.
La Comissió Plenària La Comissió Plenària, com a òrgan superior de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, ha ratificat també els acords de les reunions de la Comissió Permanent (2 sessions al març i octubre) i de la Comissió d’Autoprotecció (9 sessions).
Entre aquestes ratificacions d’acords de les anteriors comissions hi ha hagut la revisió del pla PROCICAT per adaptar-lo a la crisi d’Ucraïna; el pla d’actuació del grup sanitari del pla per risc nuclear PENTA; i la creació del grup de treball de la Comissió de temperatures extremes per adaptar la planificació actual per als riscos de calor i fred.
També s’han ratificat les homologacions de plans de protecció civil municipals i de plans d’autoprotecció fetes des de l’última reunió plenària de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya. Així, al llarg del 2022 s’han homologat un total de 89 plans de protecció civil locals i 311 Plans d’Autoprotecció (PAU).
Els 89 plans de protecció civil locals homologats el 2022 corresponen a les demarcacions de:
- Catalunya Central (24)
- Barcelona (20)
- Girona (16)
- Lleida (15)
- Tarragona (7)
- Alt Pirineu i Aran (4)
- Terres de l’Ebre (3)
D’altra banda, els 311 Plans d’Autoprotecció (PAU) homologats el 2022 corresponien principalment a instal·lacions químiques afectades per la normativa SEVESO o amb substàncies perilloses (un 28,7%); seguit dels concerts-espectacles i festivals (el 19%); les festes populars (7,4%) i els edificis d’oficines (6,7%), entre altres.