Espanya mobilitza el seu hospital de campanya i equip mèdic d’emergències humanitàries pel terratrèmol a Turquia, Síria, el Líban i l’Iraq.

Espanya mobilitza el seu hospital de campanya i equip mèdic d’emergències humanitàries pel terratrèmol a Turquia, Síria, el Líban i l’Iraq.

 

– L’equip START (Equip Tècnic Espanyol d’Ajuda i Resposta en Emergències), també conegut com les “armilles vermelles”, disposa d’un hospital de campanya en què participaran més de 70 persones entre professionals del Sistema Nacional de Salut, logistes i personal de l´Oficina d´Acció Humanitària de l´AECID, que lidera i coordina les missions de l´equip.

​- Aquest equip mèdic de resposta en emergència (EMT per les sigles en anglès) està acreditat per l’OMS i és una de les capacitats inscrites per a resposta en emergència del Mecanisme Europeu de Protecció Civil.

– Espanya és, juntament amb Itàlia i França, un dels tres únics països de la UE que compta amb un equip d’aquestes característiques.

– Des de la seva posada en marxa el 2018, l’START ha realitzat missions humanitàries a Moçambic, Bata (Guinea Equatorial) i al terratrèmol d’Haití.

– A més de l’hospital, Espanya contribuirà a la crida de la Federació Internacional de la Creu Roja (FICR) i donarà suport a l’activació de convenis d’emergències amb ONG espanyoles a Síria.

 

‘Espanya enviarà l’hospital de campanya de l’Equip START (Equip Tècnic Espanyol d’Ajuda i Resposta en Emergències) de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) en el marc del Mecanisme Europeu de Protecció Civil, que està coordinant la ajuda internacional dels Estats membres de la UE per pal·liar les conseqüències del terratrèmol que ha afectat Turquia, Síria, el Líban i l’Iraq.

Les autoritats turques han emès una crida d’ajuda internacional la resposta de la qual està coordinada per la Iniciativa EMT (Equips Mèdics d’Emergències, per les sigles en anglès) de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i pel Mecanisme Europeu de Protecció Civil, en clau “Team Europe”. L’oferta espanyola per desplegar l’Equip START ha estat acceptada per les autoritats turques avui al matí, 7 de febrer. Els preparatius del desplegament ja han començat i l’equip sortirà cap a una localització encara per definir els propers dies.

En els primers moments d’una emergència originada per moviments sísmics és fonamental la rapidesa dels equips de rescat en l’objectiu de salvar el nombre més gran de vides de persones que hagin quedat atrapades sota la runa; més quan aquest tipus de sismes es produeixen durant la nit, mentre el gruix de la població és a casa seva, en zones d’alta densitat d’edificació.

El terratrèmol, de 7,4 a l’escala de Richter, va tenir lloc diumenge a la matinada a dilluns (3.10 am) amb epicentre a Kahramanmaras, al sud de Turquia, on es concentren grans centres urbans com Gaziantep o Adana i ciutats com Hatay, Malatya, Kilis, Diyarbakir Adiyaman on resideix una població d’uns 12 milions de persones, incloent-hi dos milions de refugiats sirians.

L’Oficina d’Acció Humanitària de l’AECID es manté en contacte, des dels primers moments de l’emergència, amb la Direcció General de Protecció Civil i Operacions d’Ajuda Humanitària Europees (ECHO), l’Oficina de l’ONU per a la Coordinació d’Afers Humanitaris ( OCHA), la Iniciativa EMT de l’OMS i amb l’Ambaixada d’Espanya a Turquia per mantenir-se al corrent de les necessitats de la població més afectada per aquest terratrèmol. A més, avui dimarts 7 de febrer, l’AECID ha organitzat una primera reunió amb comunitats autònomes i ONG humanitàries espanyoles per coordinar la resposta humanitària al terratrèmol.

D’altra banda, ia més de l’equip START amb l’hospital de campanya, Espanya contribuirà a la crida d’emergència llançada per la FICR (Federació Internacional de Creu Roja) i donarà suport a les activacions d’emergència d’ONG espanyoles humanitàries que mantenen convenis d’emergències amb l’AECID i treballen actualment a Síria. El suport a través d’aquests mecanismes es definirà les properes hores, un cop es faci una anàlisi més detallada de les necessitats sobre el terreny.

L’START; UN HOSPITAL DE CAMPANYA AMB L’EQUIP MÈDIC D’EMERGÈNCIA

L’Equip Tècnic Espanyol d’Ajuda i Resposta en Emergències START compta entre les seves capacitats amb un hospital de campanya de nivell 2 classificat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 31 de maig de 2018 (EMT 2) i verificat per el Mecanisme Europeu de Protecció Civil de la Comissió Europea el gener de 2019. El nivell 2 suposa capacitat per fer intervencions quirúrgiques.

Així mateix, l’Equip START forma part del catàleg de recursos disponibles al Mecanisme Europeu de Protecció Civil de la Comissió Europea. D’aquesta manera, els països afectats per una emergència que acceptin el desplegament de l’equip START tenen la garantia que la intervenció espanyola compleix els requisits de qualitat més exigents.

El projecte START ha permès que Espanya compti, per primera vegada, amb un equip sanitari de primer nivell de professionals pertanyents al sistema públic de salut, llest per desplegar-se, en un màxim de 72 hores, a qualsevol racó del món on es produeixi una emergència humanitària, posicionant així l’AECID al capdavant de les agències donants europees quant a resposta humanitària.

L´hospital de campanya de l´START serà atès per més de 70 persones entre professionals sanitaris, logistes i personal de l´Oficina d´Acció Humanitària de l´AECID, que lidera i coordina les missions de l´equip. Aquest hospital té un quiròfan i una capacitat d’hospitalització per a 20 persones.

L’abril del 2019 es va produir el primer desplegament d’aquest equip a Dondo (Moçambic) per donar resposta a l’emergència produïda pel cicló Idai. El 2021, catorze professionals de l’START entre personal sanitari i expert en ajuda humanitària es van desplegar i integrar als equips sanitaris de la ciutat de Bata (Guinea Equatorial) per donar-los suport en l’atenció a les persones ferides per l’explosió d’un polvorí que va arrasar part de la ciutat.

Així mateix, professionals experts en aigua i sanejament de l’START van participar en una missió humanitària després del terratrèmol que va afectar Haití l’agost del 2021 per a la posada en marxa de sistemes de potabilització d’aigua i la formació als seus equips humans en la gestió de respostes de emergència relacionades amb laigua i el sanejament.

L’acció humanitària espanyola

L’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), adscrita al Ministeri d’Afers Exteriors, la Unió Europea i de Cooperació (MAUC), és el principal òrgan de gestió de la Cooperació Espanyola. Orientada a la lluita contra la pobresa i al desenvolupament humà sostenible, té entre les prioritats l’acció humanitària.

L’Oficina d’Acció Humanitària (OAH) de l’AECID, creada el 2007, s’encarrega de la gestió i l’execució de l’acció humanitària oficial d’Espanya, sobre la base dels principis humanitaris d’humanitat, imparcialitat, neutralitat i independència. ​

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

 

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de galetes.

ACEPTAR
Aviso de cookies